Hyppää sisältöön

Norja ei lahjoitakaan Haltin huippua Suomelle

Norjan ja Suomen välisen rajan siirtäminen on liian ongelmallista, Norjan pääministeri ilmoitti. Tunturinhuipun sijaan Norja pohtii jotain sopivampaa lahjaa sata vuotta täyttävälle Suomelle.

Haltin huippu 1331 mpy on Norjan puolella Kåfjordin kunnassa. Suomen korkein kohta 1324 on Haltin rinteellä rajapyykillä 303B. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Norjan pääministeri Erna Solberg on torjunut ehdotuksen Haltitunturin huipun lahjoittamisesta Suomelle.

Solbergin mukaan maiden välisen rajan siirtäminen on oikeudellisesti liian vaikeata muun muassa Norjan perustuslain kannalta eikä se siksi ole suotavaa. Pääministerin kannasta kertoi Norjan yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun).

Norjalainen Kåfjordin eli Kaivuonon pikkukunta ilmoitti keväällä haluavansa lahjoittaa alueellaan olevan Haltitunturin huipun Suomelle. Suomi olisi saanut sen itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi ensi vuonna. Kuntalaiset olivat kirjelmöineet asiasta pääministeri Solbergille.

– Sen sijaan pohdimme jotain toista sopivaa lahjaa Suomelle, Solberg vakuutti Kåfjordin kunnanjohtajalle lähettämässään kirjeessä.

Solberg kuitenkin kiitteli kohteliaasti "luovan ajatuksen" julkisuudessa saamaa myönteistä vastaanottoa.

Lahjoitusta varten Suomen ja Norjan välistä rajaa olisi täytynyt siirtää 40 metriä. Ehdotuksen mukaan Haltin korkein kohta olisi jäänyt edelleen Norjalle.

Kuntalaisia kuitenkin harmitti, että Suomen korkein kohta sijaitsee rinteellä. Jos Norja lahjoittaisi erään Haltin huipuista Suomelle, saisi Suomikin korkeimmaksi kohdakseen tunturin huipun.

Norjan puolella oleva huippu on 1 331 metriä meren yläpuolella. Suomen korkein kohta on Haltin rinteessä 1 324 metrin korkeudessa, Suomen ja Norjan rajapyykillä 303B.

.
.