Sanataiturina palkittu Dylan hiljaa Nobelistaan – edes Ruotsin akatemia ei ole saanut häntä kiinni

Kirjallisuuspalkinnon julkaisusta on kulunut reilusti yli vuorokausi.

Bob Dylan konsertissa Münchenissä Saksassa vuonna 1984. Kuva: Istvan Bajzat / EPA

Nobelin kirjallisuuspalkinnon myöntäminen Bob Dylanille on puhuttanut taiteilijoita eri puolilla maailmaa ja kirvoittanut some-kommentteja puolesta ja vastaan.

Ainoa, joka pysyy hiljaa, on Bob Dylan itse. Ruotsin akatemia ei ole edes saanut Bob Dylania kiinni, kertoo Ruotsin televisio (siirryt toiseen palveluun).

– Tämä on hyvin epätavallista. Kukaan ei ole varmaan koskaan aiemmin pysynyt hiljaa näin kauan, sanoo akatemian jäsen Per Wästberg.

– Kun soitimme eteläafrikkalaiselle [John Maxwell] Coetzeelle, kello oli Chicagossa puoli viisi aamulla, ja hän huusi vain: "Ei, ei, ei". Mutta aamiaisen syötyään hän sanoi: "Kyllä, kyllä, kyllä". Mutta Dylan on täysin hiljaa näin pitkään. Luulen, että se on ainutkertaista. 

Kirjallisuuspalkinnon saajan nimen julkaisusta on kulunut yli vuorokausi. Dylan piti eilen torstaina konsertin Las Vegasissa, muttei kommentoinut asiaa mitenkään. Myöskään Dylanin virallisella kotisivulla asiaa ei mainita.

Kun Ruotsin akatemia ei ole saanut yhteyttä Dylaniin itseensä, se on ollut yhteydessä hänen levy-yhtiöönsä. Se on luvannut lehdistötiedotteen asiasta.

Vaivaako Dylanin hiljaisuus akatemiaa?

– Ei, mutta olemme vähän hämmästyneitä. Olemme valmistautuneet kaikenlaiseen käytökseen hänen taholtaan. Hänhän on hankalan maineessa. Hän saa itse päättää, haluaako tulla tänne [Tukholmaan] vai ei. Se on hänen asiansa, sanoo Wästberg SVT:lle.