1. yle.fi
  2. Uutiset

Yö Trumpin lakanoissa – Yle testasi presidenttiehdokkaan nimellä kirjaillut hotellitohvelit

Donald Trumpista ei pääse eroon edes suihkussa. Ylen ulkomaantoimittajat tutkivat presidenttiehdokkaan upouuden hotellin läpikotaisin.

USA:n presidentinvaali
Hotellihuone
Washingtonissa sijaitsevan Trump International -hotellin sängyt ovat tilavat.Antti Kuronen / Yle

WASHINGTON Baarikaapista löytyy kultaharkon muotoisia suklaakonvehteja. Niihin on painettu nimi Trump. Tarjolla on myös punaviinipullo. Trump-merkkistä sekin.

Sama nimi seuraa hotellihuoneessa kaikkialle.

Kylpyhuoneessa voi hieroa itseensä Trump-saippuaa Trump-suihkumyssy päässä. Suihkun jälkeen voi kietoutua Trump-kylpytakkiin ja laittaa Trump-tohvelit jalkaan. Sitten leukaan voi lätkäistä Trump-partavettä.

Yritämme laskea, kuinka moneen paikkaan hotellihuoneessa nimi on painettu. Sekoamme laskuista noin 40:nnen Trump-tuotteen kohdalla.

Trumpin hotellituotteita
Trumpin tuotteita minibaarista. Suuremman suklaapaketin hinta on 25 dollaria. Washington.Antti Kuronen / Yle

Olemme saapuneet Yhdysvaltoihin juttumatkalle marraskuun presidentinvaalien takia. Yksi tehtävämme on selvittää, mihin republikaanipuolueen ehdokkaan Donald Trumpin suosio perustuu. Miten tosi-tv-tähdestä ja kiinteistömiljardööristä tuli kansaa villitsevä presidenttiehdokas?

Trumpia ymmärtääkseen on päästävä mahdollisimman lähelle ehdokasta. Auttaisiko, jos yöpyisimme Trumpin lakanoissa?

Se onnistuu parhaiten upouudessa Trumpin hotellissa Washingtonissa. Trump International avattiin syyskuussa pääkaupungin tunnetussa maamerkissä, entisessä Postitalossa.

Sieltä on vain runsas kilometri Valkoiseen taloon.

Trump International Washingtonin suuri aula. Taustalla aulabaari.
Trump International Washingtonin suuri aula. Taustalla aulabaari.Antti Kuronen / Yle

*Trump International -hotellissa kaikki on suurta. *Lähes sata metriä korkean rakennuksen edustalla vuokra-automme, valkoinen Chevrolet Spark, näyttää leikkiautolta.

Myös Donald Trumpin elämässä kaikki on suurta. On sitten kyse esimerkiksi omaisuudesta tai veloista.

Talouslehti Forbes on arvioinut, että Trumpille on kertynyt omaisuutta noin 3,6 miljardin dollarin arvosta. Trump itse tosin väittää, että omaisuutta on kolminkertainen määrä.

Velkaakin on paljon, noin miljardi dollaria.

*Suuria ovat myös hänen puheensa, *onhan hän kova myyntimies.

Myyntipuheitaan Trump ei ole jättänyt edes pyrkiessään maan johtajaksi. Yhdysvaltain historian professori arvioi tällä viikolla Washington Post -lehdessä, ettei yksikään presidenttiehdokas ole markkinoinut yrityksiään yhtä aktiivisesti kampanjan aikana kuin Trump.

Tätäkin hotellia Trump on ylistänyt toistuvasti kampanjan kuluessa, muun muassa molemmissa vaaliväittelyissä demokraattien ehdokasta Hillary Clintonia vastaan.

Trump International on presidenttiehdokkaan mukaan “Washingtonin hienoin yöpymispaikka, joka tarjoaa ylivertaista ylellisyyttä”.

Saa nähdä.

*Trumpin hotellin vastaanotossa meidät ottaa vastaan *nuori musta nainen. Hän kertoo olevansa Trump-hotellissa neljänä tai viitenä päivänä viikossa, jotta pystyisi rahoittamaan yliopisto-opintojaan.

Hän vakuuttaa pitävänsä työstään. Palkka on kohtuullinen, työehdot reilut ja esimies mukava.

Trumpin omistamissa useissa yrityksissä työntekijät ovat kertoneet toista. Yritykset ovat kieltäytyneet maksamasta palkkoja ja korvauksia esimerkiksi tarjoilijoille, arkkitehdeille tai rakennustyömiehille.

Monesti kiistoja on setvitty oikeudessa. USA Today -lehden selvityksen mukaan Trump on ollut osallisena noin 3500 oikeusjutussa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Yhtiöt ovat saaneet haasteen parikymmentä kertaa esimerkiksi ylityömaksujen laiminlyönnistä ja siitä, että työntekijöille ei ole maksettu edes minimipalkkaa.

Eric Trump, Donald Trump Jr, Donald Trump ja Ivanka Trump.
Eric Trump, Donald Trump Jr, Donald Trump ja Ivanka Trump hotellin peruskiven muurausseremoniassa Washingtonissa 23. huhtikuuta 2014.Shawn Thew / EPA

*Piccolo Carlos johdattaa meidät *seitsemännessä kerroksessa sijaitsevaan hotellihuoneeseen.

Hän esittelee tilan, joka riittää hyvin kahdelle toimittajalle. 50-neliöisessä huoneessa on kaksi erillistä, isoa sänkyä ja toimistosyvennys.

Työpöydän ääressä voimme tehdä tärkeitä muistiinpanoja. Ne voi kirjata Trumpin nimellä koristeltuun lehtiöön. Trump-kynällä, tietenkin.

Erityisen suurella tarmolla Carlos näyttää, miten verhot aukeavat nappia painamalla. Sitten kohtelias laukunkantaja häipyy huoneesta.

Suihku.
Suihku Trumpin hotellissa.Antti Kuronen / Yle

*Tähän asti kaikki on sujunut hotellissa kuin unelma, *niin kuin viiden tähden vierailussa pitääkin.

Vasta iltapesun aikaan tulee vastoinkäymisiä. Kullanvärinen suihku on suorastaan vaikeatulkintainen. Mistä kahvasta pitää vääntää? Mistä saa kylmää ja mistä kuumaa vettä?

Paljon nopeammin selviää, että kimaltava suihku ei ole ainakaan aitoa kultaa, vaan kuparia tai jotakin muovivalmistetta. Vettäkään ei tule suihkusta kuin heikolla paineella.

Tarkemmin katsottuna selviää myös, että vain pieni osa hotellihuoneen tuotteista on valmistettu Yhdysvalloissa. Pyyhkeet ja monet muut lisätarvikkeet ovat peräisin Trumpin halveksumasta Kiinasta, mistä presidenttiehdokas on uhonnut tuovansa työpaikat takaisin Yhdysvaltoihin.

Kaikesta huolimatta Trumpin nimellä kirjailtu kylpytakki on ylellisen pehmeä, vaikka Kiinassa teetetty sekin.

Voisiko Trumpilla itsellään olla samanlainen kylpytakki ylellisessä Mar-a-Lago -kartanossaan Floridan Palm Beachissa?

Donald Trumpin kartano Mar-a-Lago Palm Beachilla.
Donald Trumpin kartano Mar-a-Lago Palm Beachilla.AOP

*Mar-a-Lago on yksi Yhdysvaltain suurimmista huviloista. *Paikan ylitsepursuavaa sisustusta on verrattu Versaillesin palatsiin.

Talon rakensi 1920-luvulla miljonäärin perillinen Marjorie Merriweather Post. Hän testamenttasi rakennuksen Yhdysvaltain presidenttien talviloma-asunnoksi, mutta monien käänteiden jälkeen sen osti Donald Trump.

Osa 120-huoneen huvilakompleksista (siirryt toiseen palveluun) on varattu Trumpin itsensä käyttöön, muu osa toimii tuottoisana yksityisklubina.

Huomattavan moni paikan työntekijöistä on siirtotyöläisiä, esimerkiksi Romaniasta. Vain neljä 250 sesonkityöntekijästä oli amerikkalaisia vuosina 2013–2015 (siirryt toiseen palveluun). Tämä on vastoin Trumpin omia vaalilupauksia luoda työpaikkoja amerikkalaisille. Tarjoilijoita, kokkien ja siivoojien palkkaamista muista maista hän on perustellut sillä, että tarjolla ei ollut kyllin pätevää paikallista työvoimaa.

Myös Trump International -hotellin työntekijöistä huomattavan moni on vähintäänkin ulkomaalaistaustainen, kuten meidät huoneeseemme johdattanut laukunkantaja Carlos.

Tapaamamme portieeri oli Kamerunista. Ja kun lähdemme tutkimaan hotellia tarkemmin, kohtasimme aulabaarissa heti unkarilaiseen tarjoilijan.

Shampanjaa saa monenlaista Trump-hotellissa Washingtonissa.
Trump-hotellissa saa monenlaista shampanjaa. Antti Kuronen / Yle

Hotellin kullanhohtoinen aula on vaikuttava. Seinät vanhassa Postitalossa ovat kymmeniä metrejä korkeita.

Hotellin suosituin kokoontumispaikka on aulan baari. Sen takaseinällä on massiivinen hyllymuodostelma, jota koristavat kristalliset karahvit ja neljä suurta tv-ruutua. Niistä näytetään urheilua ja oikeistolaisen Fox-kanavan uutisia.

Baarissa on tarjolla hintavia ruoka-annoksia. Jälleen kerran monet niistä ovat saaneet nimen hotellin isännän mukaan.

Trump Tower -ateria maksaa hulppeat 120 dollaria. Siihen kuuluu hummeri, simpukoita, jättikatkarapuja ja Sininen rapu -niminen drinkki.

Onneksi alkuruoat ovat halvempia. Tilaamme parmesanranskalaiset parinkymmenen dollarin kappalehintaan. Ne täyttävät vatsan.

Ulkomaantoimittaja Mika Hentunen syö parmesanranskalaisia Trumpin hotellissa Washingtonissa.
Ulkomaantoimittaja Mika Hentunen syö parmesanranskalaisia Trumpin hotellissa Washingtonissa.Antti Kuronen / Yle

*Mietimme, olisikohan julkkiskokki *Geoffrey Zakarian tehnyt ranskalaiset eri tavalla.

Trumpilla oli nimittäin jo sopimus Zakarianin kanssa hotellin ravintolapalveluista, mutta tähtikokki purki sopimuksen sen jälkeen, kun Trump nimitti vaalitilaisuudessa meksikolaisia raiskaajiksi.

Tapansa mukaisesti Trump haastoi Zakarianin oikeuteen ja vaatii tältä 10 miljoonan dollarin vahingonkorvauksia.

Tapauksen jälkeen myös muut Trumpin havittelemat keittiömestarit ovat kieltäytyneet yhteistyöstä hotellissa. Washington Post -lehden mukaan Trump onkin joutunut lopulta luopumaan suunnitelmistaan avata loistoravintola hotellissaan. Sen tilalle on perustettu nyt konferenssisali.

Ylen ulkomaantoimittajat Mika Hentunen ja Antti Kuronen Trumpin hotellin baariravintolassa.
Ylen ulkomaantoimittajat Mika Hentunen ja Antti Kuronen Trumpin hotellin baariravintolassa. Yle

*Hotellin viiden tähden tunnelmaa latistaa *ravintolan puuttumisen sijaan häly. Valtavassa avoimessa tilassa äänet kaikuvat ontosti kiviseinältä toiselle. Kovalla soiva musiikki ei auta, tunnelma on melkein kuin lentokentän odotusaulassa tai Las Vegasissa.

Akustiikka ei näytä häiritsevän aulabaarin juhlijoita. Villeimmät ostavat shampanjapullon, joka avataan veitsellä.

Juttelemme baaritiskillä kahden Los Angelesista saapuneen matkalaisen kanssa. He juovat valkoviiniä, joka on valmistettu Virginian osavaltiosta Trumpin perheen omistamalla viinitilalla. He tulivat paikalle uteliaisuudesta.

Tällaisia vierailijoita baarissa ja suuressa aulahallissa näyttää olevan paljon.

Trump International sijaitsee Washingtonin keskustassa.
Trump International sijaitsee Washingtonin keskustassa.Mika Hentunen / Yle

*– Trumpin nimi tuo asiakkaita, *yksi ovimies kuitenkin kehuu meille vierailun aikana.

Mutta kuinka moni täällä todella maksaa varsinaisesta yöpymisestä?

Saamme lisävalaistusta kysymykseen aamulla. Meidän lisäksemme aamiaisella on paikalla vain kaksi muuta ruokailijaa.

Varsinaisia hotellivieraita näyttää siis olevan ilmeisen vähän.

Myös yöstä pulittamamme hinta kielii hotellin vähäisestä käytöstä.

Trump Internationalin listahinta on lähemmäs 900 dollaria, mutta kahden hengen tilava huone maksoi netissä 550 dollaria.

Washingtonin mittapuulla hinta ei ole edes kovin korkea. Useimmissa ydinkeskustan hotelleissa pelkästään yhden hengen huoneet maksavat 250-450 dollaria yöltä.

Trumpin Washingtonin hotellin kuntosali on vaatimaton.
Trumpin Washingtonin hotellin kuntosali on vaatimaton.Antti Kuronen / Yle

*Trump on unelmien luomisen mestari. *Näin hän on myös julistanut kirjassaan Art of the Deal.

– Leikittelen ihmisten haaveilla. Ihmiset haluavat uskoa, että jokin on suurta ja mahtavaa ja kaikkein huikeinta. Kutsun sitä totuudenmukaiseksi liioitteluksi, Trump toteaa.

Kirjan kirjoittanut Tony Schwartz keksi termin “totuudenmukainen liioittelu”, koska hän huomasi, että kirjan päähenkilön Donald Trumpin oli vaikea pysyä totuudessa. Termi kuulosti valehtelua paremmalta, Schwartz on todennut New Yorker -lehdessä. Nyt hän katuu syvästi haamukirjoittajaksi lähtemistä.

*Aina kaikki unelmat eivät toteudu Trumpillakaan *niin kuin hän on suunnitellut.

Vaalikampanja vaikuttaa painaneen hotellibisnekset miinukselle. Matkailusivusto Hipmunkin mukaan Trump-hotellien varaukset ovat romahtaneet lähes 60 prosenttia tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Mika Hentunen ja Antti Kuronen.
Ylen ulkomaantoimittajat Mika Hentunen ja Antti Kuronen vuokra-autoineen Trump Internationalin edustalla Washingtonissa.Antti Kuronen / Yle

On aika lähteä Trumpin viiden tähden unelmasta.

Uloskirjautumisen jälkeen vielä pikainen käynti aulan vessassa. Ovi ei mene kiinni, vaan sen lukko on rikki.

Olemmeko mekin totuudenmukaisen liioittelun kohteita? Hotelli on komea, mutta ei ehkä silti “uskomattoman ylellinen“, kuten Trump on hankettaan toistuvasti myynyt.

Vessanlukossa ei sentään lue Trump.

Minibaarin hinnasto.
Minibaarin hinnasto. Trumpin suklaasta joutuu pulittamaan jopa 25 dollaria.Antti Kuronen / Yle
Eri uskontojen pyhät teokset ovat saatavilla Trump Internationalissa.
Eri uskontojen pyhät teokset ovat saatavilla Trump Internationalissa.Antti Kuronen / Yle
Mielenilmaus Trumpin uuden hotellin edessä Washingtonissa.
Mielenilmaus Trumpin uuden hotellin edessä Washingtonissa 24. lokakuuta.Shawn Thew / EPA
Kylpyhuoneen Trump-tuotteita. Muovipullot olivat halvan oloisia. Washington.
Kylpyhuoneen Trump-tuotteita. Muovipullot olivat halvan oloisia. Washington.Antti Kuronen / Yle
Mini-baari.
Kultaharkon muotoiset suklaat maksavat minibaarissa jopa 25 dollaria. Viini ja karkkipurkit ovat myös Trump-merkkisiä.Antti Kuronen / Yle
Ylen ulkomaantoimittaja Antti Kuronen testaa Trump-tuotesarjan kylpytakkia.
Ylen ulkomaantoimittaja Antti Kuronen testaa Trump-tuotesarjan kylpytakkia.
Aamiainen oli maukas Trumpin hotellissa Washingtonissa.
Aamiainen oli maukas Trumpin hotellissa Washingtonissa.Antti Kuronen / Yle
Trump hotellin julkisivu Washingtonissa.
Trump-hotellin julkisivu Washingtonissa.Antti Kuronen / Yle
Valkoinen talo on samalla kadulla kuin Trumpin hotelli.
Valkoinen talo on samalla kadulla kuin Trumpin hotelli.Antti Kuronen / Yle
Tilavassa hotellihuoneessa on työnurkkaus. Trump International Washington.
Tilavassa hotellihuoneessa on työnurkkaus. Trump International Washington.Mika Hentunen / Yle
Kylpytakki
Trump-hotellien tuotteista vain harvat ovat tuotettu Yhdysvalloissa.Antti Kuronen / Yle

Yle Areenassa: _Ääniä Yhdysvalloista -podcast-sarja. Ketkä tukevat Trumpia? Mitä Sandersin kannattajat nyt tekevät? Mikä on valkoinen työväenluokka? Sarjassa käsitellään amerikkalaisia puheenaiheita presidentinvaalin alla. Areenasta myös kootusti kaikki vaaleihin liittyvät ääni- ja kuvasisällöt._

Lue seuraavaksi