WHO kiittää – Portugali alkaa periä veroa sokeripitoisista virvoitusjuomista

Portugalin hallituksen ilmoitus syntyi vain kolme päivää sen jälkeen kun Maailman terveysjärjestö WHO oli kehottanut kaikkia maita aloittamaan sokeripitoisten juomien verottamisen. WHO:n mukaan hinnannousu voi vähentää merkittävästi epäterveellisten virvoitusjuomien kulutusta.

Ulkomaat
Virvoitusjuomapulloja tehtaan liukuhihnalla
Yle

Portugalin sosialistihallitus on pättänyt periä ensi vuonna sokeripitoisilta virvoitusjuomilta veroa. Uusi vero tuo laskelmien mukaan 2017 valtion kassaan 80 miljoonaa euroa.

Sokerivero nostaa esimerkiksi Coca-cola-tölkin hintaa 5,5 sentillä. Tölkillisesssä kokista on 35 grammaa sokeria.

Portugalin aikaisempi keskustaoikeistolainen hallitus ilmoitti ottavansa myös käyttöön sokeripitoisten virvoitusjuomien verotuksen, mutta hallitus luopui aikeesta. Hallitus oli vallassa marraskuuhun 2015 saakka.

Vain muutama maa kuten Ranska, Meksiko ja Etelä-Afrikka verottavat sokeripitoisia virvoitusjuomia.

Ison-Britannian pääministeri Theresa May julkisti elokuussa vastaavan veron kuuluvan hänen konservatiivihallituksen strategiaan taistelussa lasten liikalihavuutta vastaan.

Maailman terveysjärjestö WHO on kehottanut kaikkia valtioita verottamaan sokeripitoisia juomia lihavuuden ja diabeteksen yleistymisen hillitsemiseksi. Tällä hetkellä jopa 40 prosenttia ihmisistä kärsii ylipainosta.

Lähteet: AFP