Suuri ilmastosopimus maaliin – "sama kuin CO2-päästöt lopetettaisiin kahdeksi vuodeksi"

Fluorihiilivedyt lämmittävät ilmastoa jopa tuhansia kertoja hiilidioksidia voimakkaammin.

Mies korjaa kylmälaitteita Ahmedabadissa, Intiassa toukokuussa 2015. Kuva: Divyakant Solanki / EPA

Lähes 200 maata on hyväksynyt sopimuksen, joka vähentää ilmaston lämpenemistä aiheuttavia päästöjä merkittävällä tavalla.

Ruandan pääkaupungissa Kigalissa sovittiin fluorihiilivetyjen, eli HFC-yhdisteiden rajoittamisesta.

HFC-yhdisteitä käytetään mm. kylmälaitteissa ja eristeissä. ne ovat erittäin voimakkaita kasvihuonekaasuja, sillä ne lämmittävät ilmastoa jopa tuhansia kertoja hiilidioksidia voimakkaammin ja pysyvät ilmakehässä satoja vuosia.

Kylmälaiteteollisuus otti fluorihiilivedyt korvaamaan CFC-yhdisteitä, eli freoneja sen jälkeen, kun CFC-aineiden todettiin tuhoavan ilmakehän otsonikerrosta. HFC-aineet muuttuivat ongelmaksi, kun kehitysmaissa kylmälaitteiden myynti alkoi elintason nousun myötä kasvaa nopeasti.

Ruandassa tehdyn sopimuksen mukaan maat jaetaan kolmeen ryhmään. Kehittyneet maat, kuten USA ja EU-maat vähentävät HFC-yhdisteiden käyttöä 10 prosentilla vuoteen 2019 mennessä.

Ilmastointilaitetehdas Shandongissa, Kiinassa vuonna 2010. Kuva: Wang Jun / EPA

Kehitysmaat pysäyttävät HFC-yhdisteiden käytön kasvun joko vuoteen 2024 tai 2028 mennessä ja alkavat sitten vähentää niitä asteittain.

Ympäristöjärjestöt tyytyväisiä

Teollistuneet maat, samoin kuin ilmaston lämpenemisestä ensimmäisenä kärsivät saarivaltiot olivat vaatineet pikaisia toimia. Eräät kehitysmaat, kuten Intia, jarruttelivat sopimusta, koska ne halusivat ensin kehittää talouttaan.

Kokoukseen osallistunut Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry totesi, että HFC-yhdisteet aiheuttavat globaalisti yhtä paljon päästöjä kuin 300 hiilivoimalaa.

Ympäristöjärjestöjen mielestä HFC-aineiden rajoittaminen oli Pariisin ilmastosopimuksen ensimmäinen varsinainen testi.

– Uusi sopimus on sama kuin jos hiilidioksipäästöt lopetettaisiin kahdeksi vuodeksi, sanoo Natural Resources Defence Council -järjestöä edustava David Doniger.

Asiantuntijat toivovat, että markkinavoimat saadaan nopeuttamaan sopimuksen toimeenpanoa.