Puolustusministeri Niinistö epäillyistä ilmatilaloukkauksista: Minulla ei ole Venäjän suurlähettilään puhuttelusta tietoja

Ykkösaamun haastattelussa puolustusministeri Jussi Niinistö arvelee, ettei Venäjän suurlähettilään puhuttelussa ilmennyt mitään uutta tietoa ilmatilaloukkauksista.

Ilmatilan loukkaus
Ilmavoimat julkaisi Twitterissä kuvan ilmatilaa loukanneeksi epäillystä SU-27-hävittäjästä.
Ilmavoimat julkaisi Twitterissä kuvan ilmatilaa loukanneeksi epäillystä SU-27-hävittäjästä 7.10.2016.Puolustusvoimat

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) ei ole saanut tietoja Venäjän suurlähettilään puhuttelusta reilu viikko sitten tapahtuneista ilmatilaloukkauksista. Ylen Ykkösaamun haastattelussa Niinistö epäilee, ettei puhuttelussa ilmennyt mitään sellaista, josta puolustusministeriötä olisi ollut tarpeellista informoida.

– Ainakaan ei ole katsottu tarpeelliseksi kertoa. Ilmeisesti asiassa ei tullut mitään uudempaa tietoa, Niinistö arvelee.

Ulkoministeriö kutsui Venäjän suurlähettilään Aleksandr Rumjantsevin puhutteluun ensimmäisen kerran heti ilmatilaloukkausten jälkeen perjantaina. Venäjän ilmavoimat loukkaisi Suomen ilmatilaa Suomenlahden reilu viikko sitten kahteen otteeseen.

Loukkaukset tapahtuivat Iskander-ohjusten Kaliningradiin kuljetuksen yhteydessä.

– Ilmatilaloukkaukset ovat aina vakava asia itsenäiselle ja suvereenille valtiolle, Niinistö sanoo.

Niinistö kertoo Suomen ilmavoimien tehostaneen valmiuttaan jo ennen loukkauksia poikkeuksellisen runsaan lentotoiminnan vuoksi. Niinistön mukaan Suomi osoitti, että ilmavoimat on hyvässä valmiudessa ja pystyy tarvittaessa reagoimaan.

Niinistö ei usko, että Venäjän ilmatilaloukkaukset liittyisivät Suomen ja Yhdysvaltain allekirjoittamaan puolustusyhteistyötä lisäävään aiesopimukseen.

Sotilastiedusteluun tarvitaan "riittävät" oikeudet

Puolustusvoimat on jo pitkään vaatinut laajempia oikeuksia verkkovalvontaan. Suomella ei tällä hetkellä ole sotilastiedustelulakia, mutta hallitus on käynnistänyt lainsäädännön valmistelun.

Niinistö ei ota yksityiskohtaisesti kantaa siihen, minkälaiset oikeudet puolustusvoimat tarvitsee tiedustelutoimintaan. Hän tyytyy toteamaan, että niiden on oltava "riittävät", jotta puolustusvoimat kykenee tuottamaan ennakkovaroituksen tarvittaessa valtionjohdolle.

Samalla Niinistö kuitenkin torjuu huolet siitä, että tiedustelu saattaisi kohdistua tavallisiin suomalaisiin.

– Täytyy muistaa, että pääsääntöisesti sotilastiedustelu kohdistuu ulkomaisia, lähinnä valtiollisia toimijoita kohtaan, jotka eivät nauti Suomen perustuslain suojaa, Niinistö toteaa.

Taitoja ja tekijöitä tiedustelutoimintaan löytyy Niinistön mukaan Suomesta riittävästi. Kykyjä löytyy etenkin yksityiseltä puolelta, Niinistö sanoo.