Vanhat rahat arvokkaita – harvinaisen kuparimarkan hinta jopa yli 16 000

Perintötilojen kaapit ja kaikki mahdolliset paikat kannattaa tutkia tarkkaa, sillä vanhat rahat ovat harrastajien keskuudessa todella arvokkaita.

Hyväkuntoiset setelit ja kolikot saattavat olla erittäin arvokkaita. Kuva: Antti Kettumäki / Yle

Numismaatikoiden vanhojen rahojen huutokaupoissa voi  nähdä paljon arvokkaitakin seletelitä ja kolikoita, jos ne ovat pysyneet hyvässä kunnossa. Suomessa keräilijöiden halutuimpia rahoja ovat markat, mutta myös harvinaiset euron kolikotkin. Jos onnistuu löytämään kuparimarkan vuodelta 1949, niin silloin on syytä hymyyn.

– Kyseisen vuoden kuparimarkka on erittäin harvinainen. Hiljattain näin sellaisen huutokaupassa ja hinta oli yli 16 000 euroa. Niitä on aikoinaan lyöty erittäin vahän vähän. Silloin on onni mukana, jos sellaisen löytää jostain, sanoo Seinäjoen Numismaatikoiden sihteeri Yrjö Laukkanen.

Kuolipesien siivouksessa kannattaa olla tarkkana, sillä jostain purkista niitä saattaa mummolan vintiltä löytää.

Silloin on onni mukana, jos sellaisen löytää

Yrjö Laukkanen

– Peltipurkit kannattaa katsoa vintillä tarkaan. Niihin on saatettu heitää markan kolikoita ja siltä niitä voi vielä löytää. Kyllä niitä aivan varmasti vielä jossain on, mutta se on eri asia löytyykö niitä koskaan. Kuolipesän järjestelyiden yhteydessä katsotaan vain, että purkissa on jotain homeisia rahoja ja ne heitetään pois, niin siinä katoaa 10 000 euron rahat.

Rahan arvo nousee

Huutokaupoissa riittää edelleen väkeä, mutta nuoremipa ei rahojen keräämin oikein kiinnosta. Seinäjoen Numismaatikoiden huutokaupoissa ei ole yhdistyksen omia rahoja ole myynnissä, vaan ne ovat muiden kohteita jotka myydää provisiopalkalla. Jos kohteet ovat hyviä, niin asiakkaita riittää.

– Jotkut keräävät vain suomalaisia kolikoita tai seteleitä, mutta yhtenä mielenkiinnon kohteena on myös Venäjän rahat. Meillä on jopa venäläisiä ostajia huutokaupoissa, kertoo Yrjö Laukkanen.

Ilmo Mässeli (vasemmalla) ja Yrjö Laukkanen esittelevät vanhoja markan seteleitä. Kuva: Antti Kettumäki / Yle

Harvinaisten eurokolikoidenkin hinta on jo nousussa, joita on painettu vain vähän. Yhdistyksen puheenjohtaja Ilmo Mässeli jatkaa sanomalla, että keräilyrahojen arvo nousee joka päivä ja mainitsee myös harvinaiset eurot.

– 2014 vuoden eurosarja nousee, koska aikoinaan niistä meni ulkomaille puolet ja loput keräilijöille. Rahoja painettiin vain pieni määrä. Hintataso riippuu aina setelin tai kolikon kunnosta eli kuntoluokitukset pitää olla kunnossa.