1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taitoluistelu

Kuopiolaiskaksikko tähtää huippuluistelijoiksi – kärkitaso vaatii vuosia kovaa työtä

Taitoluistelija tarvitsee valtavaa harjoitusintoa ja itsekuria. Ruokavalio on oltava kunnossa ja lepoa tuo yksi vapaapäivä viikossa.

Taitoluistelu
Kuopion Luisteluseuran Moona Heikkinen ja Evilla Kapanen ovat lupaavia taitoluistelijoita
Kuopion Luisteluseuran Moona Heikkinen ja Evilla Kapanen ovat innokkaita taitoluistelijoita.Jukka Eskanen/Yle

Kuopion Luisteluseuraa edustavat Moona Heikkinen ja Evilla Kapanen ovat harrastaneet taitoluistelua pikkutytöstä lähtien. Nyt 15-vuotiaat nuoret aloittivat taitoluistelun 8-vuotiaina.

Evilla harrasti aiemmin myös telinevoimistelua ja Moonan muita lajeja ovat olleet telinevoimistelu, judo ja laskettelu. Nykyisin taitoluistelu on ehdoton ykkönen molemmille. Muille säännöllisille liikuntaharrastuksille ei riitä aikaa.

Tänä vuonna harjoittelu on kiristynyt vielä entisestään, kun kaksikko kilpailee ensimmäistä kauttaan SM-junioreissa. Kaksikolla on ollut jo viisi vuotta sama valmentaja, Liana Ocheretna.

Huipputasoa tavoittelevan taitoluistelijan on harjoiteltava kovalla asenteella. Heikkisellä ja Kapasella on jääharjoituksia usein kaksi kertaa päivässä ja oheisharjoituksia on myös runsaasti.

Oheisissa harjoitellaan fysiikkaa ja voimaa sekä hyppyjä kuivalla. Viikossa on käytännössä yksi vapaapäivä. Arkielämässä Moona on ensimmäistä vuotta lukiossa ja Evilla yläkoulun yhdeksännellä luokalla.

– Junioreissa on Suomessa tällä kaudella kova taso. Ehkä noin 30 luistelijaa on hyvin samalla tasolla, arvioi Moona Heikkinen.

Kotikisoissa on tavallista enemmän paineita

Kuopiolaiskaksikko kilpailee viikonloppuna kotiseuransa isännöimässä kauden ensimmäisessä SM-valintakilpailussa. Kuopion kisasta 12 parasta pääsee joulukuussa Tampereella pidettävään varsinaiseen SM-kilpailuun.

Tuttu kotihalli tuo kaksikolle ylimääräistä jännitystä kun katsomossa on paljon tuttuja. Lupaavat luistelijat tavoittelevat SM-kilpailupaikkaa.

Ennen SM-kisaa on vielä toinen SM-valintakilpailu. Se luistellaan Porissa marraskuussa ja myös se on kaksikon kisakalenterissa.

Taitoluistelu on armoton laji, sillä kilpailussa kaatuminen näkyy heti pisteissä. Vaikka harjoituksissa kaikki sujuisi loistavasti yksi epäonnistuminen kisassa voi olla kohtalokas ja kärkisijat jäävät kauaksi.

- Kisassa kaatuminen pitää vain unohtaa ja mennä eteenpäin, sanoo Kapanen.

Lajirakkaus tuo harjoitusintoa

Evilla Kapanen arvioi, että omassa luistelussa on parannettavaa etenkin kisasuorituksessa ja hypyissä. Moona Heikkinen löytää kehitettävää muun muassa pirueteista. Vahvoina puolinaan Evilla pitää hyvää perusluistelua ja esittämistä. Myös Moonan vahvuus on esittäminen.

Vahva sitoutuminen rakkaaseen harrastukseen vaatii paljon. Kaksikolla on ns. yksi herkkupäivä viikossa. Ruokalistalla korostuu monipuolisuus.

Tiukka harjoittelu ottaa välillä koville, mutta palava into luisteluun ajaa eteenpäin. Taitoluistelu on tuonut myös paljon kavereita.

- Kyllä joskus on huonoja päiviä ja väsyttää, tytöt sanovat.

Kilpailukauden aikana kaksikko arvioi osallistuvansa noin kahdeksaan kilpailuun. Moona Heikkinen ja Evilla Kapanen saavat luistella junioreissa vielä neljä vuotta, joten kilpailuja ehtii olla runsaasti. Siihen mahtuu taatusti niin onnistumisia kuin pettymyksiäkin.