1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Satu on tie omaan kulttuuriin ja kieleen

Lappeenrannassa on järjestetty jo yli kuuden vuoden ajan satutunteja venäjänkielisille lapsille.

Kotimaan uutiset
satutunti venäjänkielisille lapsille Lappeenrannan pääkirjastossa. Vetäjänä Irina Krikun.
Irina Krikunin satutunti venäjänkielisille lapsilleKalle Schönberg/YLE

Pikku Martin poukkoillee eri puolille Lappeenrannan pääkirjaston aulassa. Tarkoituksena olisi mennä venäjänkieliselle satutunnille kirjaston alakertaan. Pikkumiestä kiinnostaa kuitenkin enemmän yläkertaan menevä hissi.

– Olimme jo viime vuonna satutunnilla. Silloin Martin ei kuitenkaan jaksanut vielä istua paikallaan. Nyt olemme käyneet täällä jo useamman kerran, lappeenrantalainen äiti Svetlana Kotsalainen kertoo.

Svetlana toivoo lapselleen mahdollisuutta olla venäjänkielisessä ympäristössä.

– Päiväkodissa Martin on puhtaasti suomalaisessa ympäristössä. Täällä on venäjänkielisiä lapsia ja venäläisiä satuja. Mielestäni se on erittäin hyödyllistä hänelle, Svetlana kertoo.

Suosio kasvussa

Pääkirjastoon on kokoontumassa Irina Krikunin vetämä satutunti venäjänkielisille lapsille, joita on järjestetty jo usean vuoden ajan. Krikun on vetänyt tunteja vuodesta 2010 lähtien.

Etelä-Karjalassa on 3000-4000 venäjänkielistä maahanmuuttajaa.

Tuntien suosio onkin lisääntynyt. Satutunteja järjestetään nyt kahdessa ryhmässä entisen yhden sijaan. Suosiosta kertoo sekin, että lapsia tuodaan tunnille jopa Lappeenrannan ulkopuolelta kymmenien kilometrien päästä.

– Meillä on ollut lapsia Savitaipaleelta, Lemiltä ja Imatralta, Krikun kertoo.

Krikunin mukaan satu on lapselle sukellus omaan kulttuuriin. Sadussa oppii asioita, joita ei opi pelkästään kieltä opettelemalla: Tietynlaista kulttuurin syvävirtaa.

Tosin aina se ei ole helppoa.

– Jossain vanhoissa Aleksandr Pushkinin saduissa esimerkiksi saattaa olla niin vanhoja käsitteitä ja sanoja, että lasten voi olla vaikea ymmärtää niitä, Krikun kertoo.

Apua kaksikielisyyteen

Tunneilla ei lueta vain venäläisiä satuja vaan satuja eri puolilta maailmaa ja myös eri ajoilta. Välillä myös leikitään ja piirretään.

Satutunti antaa apua venäjän kielen omaksumiseen lapsille myös kaksikielisissä perheissä.

– Puhun lapsilleni koko ajan venäjää, mutta minä olen ainoa, joka heille puhuu venäjää. Sen vuoksi on hyvä, että täällä he kuulevat ja puhuvat venäjää, kaksi poikaansa satutunnille tuonut Julia Antikainen kertoo.

Lue seuraavaksi