Akava vaatii uudistusta perhevapaisiin – Fjäder: Sopiiko kotihoidontuki enää työelämään?

20–44-vuotiaiden naisten työllisyysasteen nostaminen prosenttiyksiköllä merkitsisi noin 8 200 naisen työllistymistä, Akava laskee.

Kotimaa
Äiti pitelee lapsen kättä.
Akavan mukaan nykyinen malli haittaa naisten urakehitystä.Henrietta Hassinen / Yle

Korkeasti koulutettujen keskusjärjestö Akava vaatii merkittäviä muutoksia perhevapaajärjestelmään. Järjestö pitää perhevapaauudistusta tehokkaimpana tapana parantaa naisten asemaa työmarkkinoilla ja nostaa työllisyysastetta.

Akavan mukaan nykyinen malli haittaa naisten urakehitystä, kun perhevapaat jakautuvat epätasaisesti ja kotihoidontukijaksot venyvät pitkiksi.

– Raju perhevapaauudistus olisi yksi Suomen menestystarinan suurimpia rakennuspalikoita. Suurin osa korkeakoulutetuistamme on jo vuosia ollut naisia, mutta heidän osaamistaan ja vahvuuksiaan ei hyödynnetä täysillä, toteaa Akavan johtaja Maria Löfgren järjestön tiedotteessa.

Akava on laskenut Tilastokeskuksen lukujen pohjalta, että 20–44-vuotiaiden naisten työllisyysasteen nousu yhdellä prosenttiyksiköllä toisi työelämään noin 8 200 naista. Viime vuonna 20–44-vuotiaiden naisten työllisyysaste oli 70,7 prosenttia, kun miesten kohdalla vastaava luku oli 76,5 prosenttia.

– On aika harkita, sopiiko kotihoidontuki enää nykyiseen työelämään, Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder pohtii

Akava kertoo valmistelevansa perhevapaisiin modernia mallia, jonka pohjana toimii 6+6+6 -malli. Nykyisessä 6+6+6 -järjestelmässä kuusi kuukautta on jaettu sekä isälle että äidille, ja viimeisen jakson saa käyttää kumpi tahansa.