Hämeenlinnan uimahalli riisuttu alkutekijöihinsä – vuoden päästä tilanne pitäisi olla toinen

Hämeenlinnan kesäkuussa alkanut remontti on edennyt suunnitelmien mukaan. Kesä ja alkusyksy ovat kuluneet purkamisessa. Nyt päästään rakentamaan jo uuttakin.

Vuoden päästä tässä altaassa uidaan jo. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Hämeenlinnan uimahallia ei ole tuntea entisekseen. Niin riisuttu se on sekä sisältä että ulkoa. Noin vuoden päästä ilme on toisenlainen, koska silloin remontin pitäisi olla valmis.

Nyt hallin sisällä on menossa altaan pohjan vesipiikkaus, minkä kyllä kuulee. Harmaa pöly leijailee ilmassa, ja kaikkialla on harmaata. Vaikea uskoa, että täällä uitiin vielä loppukeväällä.

– Aika hurjalta se vielä tässä vaiheessa näyttää, myöntää hallipäällikkö Jouko Heinilä katsoessaan alas altaalle.

Pääurakoitsija Lujatalo Oy:n vastaava työnjohtaja Juhani Vähämäki sanoo, että remontin edetessä yllätyksiä tulee vastaan, mutta tähän mennessä ei mitään sellaista, minkä takia suunnitelmat olisivat menneet uusiksi. Työt sujuvat, kuten on ajateltu.

– Rakenteet eivät aina välttämättä ole sitä, mitä on vanhoissa suunnitelmissa, Vähämäki tarkentaa mahdollisten yllätysten lähteitä.

Vauhtia uudistöihin

Tähän asti remontti on tarkoittanut lähinnä purkamista, mutta nyt suurin osa tästä urakasta on tehty. Vähitellen on päästy seuraavaan vaiheeseen.

Uusia väliseiniä on muurattu pukuhuonetiloissa, ja ensimmäisen altaan uusi pohja on jo valettu.

Juhani Vähämäki

– Uusia väliseiniä on muurattu pukuhuonetiloissa, ja ensimmäisen altaan uusi pohja on jo valettu. Kyllä uudistyötkin ovat jo käynnissä, Vähämäki kertoo.

Hämeenlinnan Liikuntahallit Oy:n toimitusjohtaja Tuire Pöyhiän mukaan nyt vaaditaan uskoa ja luottamusta siihen, että vuoden päästä polskitaan uusissa altaissa. Sen verran hurjalta hallissa näyttää.

– Vahvasti uskon siihen, että saadaan hyvää ja parempaa entisen tilalle.

Tilausajokuljetuksia Lammin hallille

Vaikka remontti on tarpeellinen ja tervetullut, on uimareilla kestämistä reilun vuoden tauon kanssa.

– Tämä on meille kaikille vesiliikunnan ystäville kiusallinen tilanne, että halli on koko pitkän talvikauden pois käytöstä. Mutta olemme hyvässä yhteistyössä esimerkiksi Hämeenlinnan Uimaseuran kanssa pyrkineet löytämään heille räätälöityjä ratkaisuja vaihtoehtoisten harjoittelutilojen löytämiseksi. 

Vastaava työnjohtaja Juhani Vähämäki (vas.), toimitusjohtaja Tuire Pöyhiä ja hallipäällikkö Jouko Heinilä. Kuva: Tiina Kokko / Yle

– Ja nythän me olemme laajentaneet Lammin uimahallin aukioloaikoja vastaamaan sitä, mitä ne olivat täällä kantakaupungin uimahallissa. Lammille tullaan järjestämään tilausajokuljetuksia (siirryt toiseen palveluun) marraskuun alkupuolelta lähtien kaksi kertaa viikossa. Toivottavasti se osaltaan helpottaa tätä tuskaa.

Pöyhiä vakuuttaa, että hyvää kannattaa odottaa, ja vuoden päästä syksyllä avautuvat ovet uuteen, upeaan halliin.

Peruskorjaukselle tulee hintaa arviolta 12,5 miljoonaa euroa. Valtio on myöntänyt remontille avustusta miljoona euroa. Hämeenlinnan kaupungin mukaan hallissa käy vuosittain 250 000 ihmistä.