1. yle.fi
  2. Uutiset

Ranskassa muistettiin Nizzan iskun uhreja – Hollande: "Yritys lietsoa eripuraa ei tule onnistumaan"

Ranskan presidentin François Hollanden mukaan isku oli yritys horjuttaa Ranskan yhtenäisyyttä.

Ulkomaat
Muistojuhlassa Nizzassa laskettiin valkoinen ruusu jokaisen iskussa surmansa saaneen muistolle
Muistojuhlassa Nizzassa laskettiin valkoinen ruusu jokaisen iskussa surmansa saaneen muistolle.SEBASTIEN NOGIER / EPA

Ranskan presidentti François Hollande kehotti lauantaina ranskalaisia vaalimaan kansallista yhtenäisyyttä puhuessaan Nizzan heinäkuisen iskun uhrien muistojuhlassa.

Perjantaina tuli kuluneeksi kolme kuukautta siitä, kun tunisialaistaustainen mieleltään järkkynyt mies ajoi kuorma-autollaan Nizzan rantabulevardilla satojen ihmisten päälle. 86 ihmistä sai yliajossa surmansa ja yli 400 loukkaantui.

Nuorin auton alle jääneistä uhreista oli 2-vuotias, vanhin 92.

Isku Ranskan yhtenäisyyttä vastaan

Hollande sanoi, että Ranskan kansallispäivänä tehty hyökkäys oli isku Ranskan kansallista yhtenäisyyttä vastaan. Yritys lietsoa eripuraa ei kuitenkaan tule onnistumaan, Hollande painotti.

Tilaisuudessa luettiin iskussa kuolleiden nimet ja jokaisen muistoksi kiinnitettiin valkoinen ruusu uhrien muistomerkkiin. Seremoniaan osallistui iskusta elossa selvinneitä, uhrien omaisia ja Ranskan poliittista johtoa.

31-vuotiasta hyökkääjää on epäilty islamistisista yhteyksistä ja terroristijärjestö Isis nimittää häntä kannattajakseen. Poliisi ampui hyökkääjän kuoliaaksi bulevardilla.

Nizzan joukkomurha järkytti ranskalaisia, jotka olivat kokeneet useita ääri-islamistisia terrori-iskuja kahden viime vuoden aikana.

Valtaväestön ja suuren muslimivähemmistön välit ovat olleet koetuksella. Asenteiden kiristyminen on heijastunut Ranskan presidentinvaalikampanjointiin. Ranska äänestää presidentistä ensi keväänä.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi