Hyppää sisältöön

Tuntemattoman sotilaan kuvaukset loppusuoralla – "Tämä ei pohjaudu mitenkään kahteen edelliseen elokuvaan"

Suomenlinna esittää elokuvassa Petroskoita. Aku Louhimiehen elokuvaan kuvattiin tänään yksi sen suurimmista joukkokohtauksista, Äänislinnan paraati.

Tuntematon sotilas -elokuvaa kuvataan Suomenlinnassa Kuva: Suvi Vesalainen / Yle

Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan kuvaukset ovat tänään jatkuneet kolmatta päivää Suomenlinnassa. Tämän päivän joukkokohtauksia oli tekemässä jopa 250 ihmistä. Suurin osa kuvauksista on tehty puolen vuoden aikana Karjalan prikaatissa, Vekaranjärvellä.

– Tänään me olemme kuvaamassa Petroskoin valloitusta seurannutta suomalaisten joukkojen voiton paraatia. Me aloitimme kohtauksen kuvaamisen noin puoli tuntia sitten ja juuri tällä hetkellä meidän marssivat osastomme ovat uudelleen ryhmittymässä tuonne lähtöpaikalle, selittää hektistä tilannetta elokuvan toinen tuottaja Mikko Tenhunen.

Koko elokuva kuvataan Suomessa

Kuvaukset elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen versioon Tuntemattomasta sotilaasta ovat jo voiton puolella. 80 kuvauspäivästä on tänään kuvattu 65. Elokuvan kuvaukset siirtyivät Suomenlinnaan torstaina Santahaminasta, missä kuvattiin syksyn viimeiset, isot taistelukohtaukset

– Tuotannon kehittelyvaiheessa Aku kävi Petroskoissa tutustumassa niihin autenttisiin tapahtumapaikkoihin vuodelta -41 ja silloin hän huomasi, että se rakennuskanta on hyvin samankaltaista, kuin mitä hän löysi täältä Suomenlinnasta.

Louhimiehen Tuntematon kuvataan kokonaisuudessaan Suomessa. Suomenlinna sopi elokuvaan paitsi empire-tyylisten rakennustensa vuoksi myös siksi, että saaren ympäristössä on vähän merkkejä nykyajasta.

Elokuvaohjaaja Aku Louhimies. Kuva: Suvi Vesalainen/ Yle

Äänislinnan paraati -kohtauksen harjoitukset ovat alkaneet jo aikaisin aamulla. Elokuvan ohjaaja Aku Louhimies tulee silminnähden hyväntuulisena tapaamaan isoa joukkoa kotimaan mediaa, joka on saapunut kutsuttuna paikalle seuraamaan kuvauksia.

– Meillä on tänään hyvin varhain aamulla alkanut tahtimarssiharjoitukset meidän avustajille. Etulinja ry:n sotahistoriaharrastajat harjoittivat erittäin nopeasti, erittäin tehokkaasti meidän avustajat ja näyttelijät marssimaan tahdissa, tuottaja selittää.

Kolmas Tuntematon -elokuva on uusi, mutta tarina on entinen

Uuden, kolmannen Tuntematon sotilas -elokuvan ovat käsikirjoittaneet ohjaaja ja käsikirjoittaja työparina.

– Tämä ei millään tavalla pohjaudu kahteen edelliseen elokuvaan, vaan näihin Sotaromaaniin ja Tuntematon sotilas -romaaniin. Ne ovat olleet meidän lähteinä tässä. Käytännössä tarina on sama, painottaa elokuvan käsikirjoittaja Jari-Olavi Rantala.

Entäs nämä tutut hahmot, Rokka, Koskela ja muut, löytyvätkö he elokuvasta? Ovatko painotukset erilaiset kuin aikaisemmissa versioissa?

– Varmasti me olemme muodostaneet oman kuvamme heistä. Myös näyttelijät ovat rakentaneet omat hahmonsa. Me toivomme, että niistä tulee hyvinkin mielenkiintoisia, Rantala sanoo.

Suurin osa elokuvasta tapahtuu metsässä. Metsä-kohtaukset on kuvattu kesän aikana. Korsu rakennettiin ja kuvattiin puolestaan teollisuushallissa Kotkassa. Edessä on vielä talvikuvaukset, jotka aiotaan tehdä helmikuussa.

Elokuva saa ensi-iltansa vuoden kuluttua lokakuussa.

.
.