1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Ville Niinistö tyrmää hallituksen koulutuspolitiikan – "Perukaa leikkaukset kokonaan"

Vihreiden puheenjohtaja vaatii hallitusta perumaan koulutusleikkaukset lisärahoituksen sijaan.

politiikka
Ville Niinistö eduskunnan täysistunnossa 5. lokakuuta.
Ville Niinistö eduskunnan täysistunnossa 5. lokakuuta.Jarno Kuusinen / AOP

Vihreiden puheenjohtajalta Ville Niinistöltä ei heru kehuja päätöksestä pääomittaa korkeakouluja myymällä valtion omaisuutta. Niinistö katsoo, ettei hallituksen suunnanmuutos koulutuspolitiikassa riitä turvaamaan korkeakoulujen rahoitusta.

Niinistö vaatii hallitukselta korkeakouluille pitkäjänteistä rahoitusta yksittäisten lisärahoituspäätösten sijaan.

– Hallitus on leikkaamassa korkeakoulujen ja tutkimuksen rahoitusta vuoteen 2019 mennessä puolella miljardilla eurolla joka vuosi. Tätä pysyvää aukkoa panostuksessa koulutukseen ja tutkimukseen ei paikkaa se, että hallitus nyt aikoo antaa kertarahaa korkeakoulujen pääomittamiseen, Niinistö jyrähtää.

Vihreiden puheenjohtaja toivookin hallituksen peruvan koulutusleikkaukset kokonaan.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) kertoi Lännen Median haastattelussa hallituksen pääomittavan korkeakouluja sadoilla miljoonilla euroilla myymällä valtion omaisuutta. Niinistön mukaan pääomittaminen ei tuo helpotusta yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen tilanteeseen.

Pääomittaminen ei tarkoita suoraa lisärahaa korkeakouluille, vaan koulut voivat käyttää toimintaansa pääoman tuotoja.

– Esimerkiksi 500 miljoonan euron kertarahoitus pääomittamiseen tarkoittaa korkeakoulujen vuosittaisen toiminnan rahoittamiseen vain noin 10 miljoonan euron lisärahaa. Siis hallitus leikkaa vuositasolla 500 miljoonaa euroa, mutta antaa vuosittaiseen toimintaan ehkäpä 10 miljoonaa euroa lisää liikkumatilaa, Niinistö laskee.

Lue seuraavaksi