1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Putin: Venäjä ei pyri vaikuttamaan Yhdysvaltain presidentinvaaliin

Venäjän presidentti Vladimir Putin kiistää Yhdysvalloissa esitetyt hakkerointisyytökset.

Venäjän presidentti Vladimir Putin (vas.), Intian pääministeri Narendra Modi ja Kiinan presidentti Xi Jinping nousevien suurten kansantalouksien BRICS-huippukokouksessa Intian Goassa 16.10.2016. Kuva: Divyakant Solanki / EPA

Venäjällä ei ole mitään aikeita vaikuttaa Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjaan, Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi sunnuntaina.

Venäjä on valmis yhteistyöhön kenen tahansa Yhdysvaltain presidentiksi nousevan kanssa, Putin sanoi nousevien isojen talousmaiden BRICS-huippukokouksessa Intian Goassa.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat syyttäneet virallisesti Venäjää tietomurroista, jotka ovat kohdistuneet yhdysvaltalaisiin poliittisiin järjestöihin. Hyökkäyksiä on tehty muun muassa demokraattipuolueen tietoverkkoon. Viranomaisten mukaan hakkeroinnilla on pyritty häiritsemään Yhdysvaltain vaaleja.

Putinin mukaan Yhdysvalloissa esitetyt syytökset Venäjän osallisuudesta hakkerointiin ovat vain yritys kääntää äänestäjäkunnan huomio muualle "oikeista ongelmista".

Venäjän toimet Syyrian sisällissodassa ovat kiristäneet Yhdysvaltain ja Venäjän välejä entisestään. Kansainvälisessä keskustelussa pohdinnassa ovat olleet myös uudet Venäjän-vastaiset pakotteet vastalauseena Venäjän toimille Syyriassa.

Putinin mukaan Yhdysvallat ei kuitenkaan pysty vaikuttamaan Venäjään uusilla pakotteilla. Venäjä puolestaan ei suunnittele uusia vastapakotteita lännelle, mutta se ei myöskään ole aikeissa purkaa voimassa olevia pakotteita, Putin tähdensi.

Venäjä tukee Syyrian hallintoa Syyrian sisällissodassa ja on osallistunut kapinallisten hallussaan pitämän piiritetyn Aleppon rajuihin ilmaiskuihin.