Aleppo saa nyt suomalaiset lahjoittamaan rahaa – Unicef: Lasten hätä riipaisee

Pitkään jatkunut Syyrian sota on avustusjärjestöille hankala keräyskohde.

Syyria
Syyrialaislapsi itkee pakolaisleirillä.
Syyrialaislapsi pakolaisleirillä Bab al-Salamin pakolaisleirillä Pohjois-Syyriassa.Sedat Suna / EPA

Viime viikkojen uutiset piiritetystä Alepposta ovat saaneet nyt monen suomalaisen auttamishalun heräämään. Varsinkin lastenjärjestö Unicefille on viime päivinä tehty hyvin runsaasti lahjoituksia Syyrian siviilien auttamiseksi.

– Juuri tällä hetkellä tulee lahjoituksia sisään todella hyvin, Unicefin tiedotuspäällikkö Kirsi Haru kertoo.

Unicefin Syyria-keräys on tällä hetkellä näkyvästi esillä sosiaalisessa mediassa, lehdissä ja radiossa, ja kampanjointi lisää lahjoitusintoa. Samaan aikaan viimeisimmät uutiset Aleppon asukkaiden hädästä ovat koskettaneet suomalaisia. Unicefin keräys saattaa kerätä lahjoituksia myös siksi, että Aleppossa korostuu lasten hätä.

– Tulee uutisia, että äidit eivät pysty pitämään lapsiaan hengissä ja turvassa ja syöttävät heille piiritetyssä kaupungissa ruohokeittoa. Tai jos he vievät lapsensa sairaalaan, heidät joudutaan jättämään kirjaimellisesti kuolemaan, kun ei pystytä kaikkia hoitamaan. Tiedän, että se riipaisee. Lasten hätä on sieltä noussut nyt niin, että sillä on kyllä merkitystä, Kirsi Haru sanoo.

Aleppoa on pommitettu viime viikkoina kiivaasti. Syyskuun lopulla alkaneissa voimakkaissa ilmaiskuissa on kuollut jo satoja ihmisiä.

Luonnonkatastrofit saavat ihmiset lahjoittamaan helpommin

Muille järjestöille ei ole nyt tullut lahjoituksia Syyrian apuun yhtä vuolaasti kuin Unicefille. Suomen Punaisen Ristin SPR:n kautta Syyriaan on lahjoitettu viime päivinä rahaa jonkin verran tavallista vilkkaammin, mutta suurta piikkiä ei näy.

– Kyllä se näkyy sillä tavalla, että ihmiset tiedustelevat, miten onnistuu, jos he haluavat lahjoittaa erityisesti Syyriaan. Ihmiset ovat kiinnostuneita nimenomaan Aleppon tapahtuminen vuoksi lahjoittamaan Syyriaan, varainhankintapäällikkö Anna Laurinsilta SPR:stä sanoo.

SPR:n keräyksistä suomalaisiin vetoaa tällä hetkellä enemmän Haiti, jossa apua tarvitaan hurrikaanin aiheuttamien tuhojen vuoksi.

Luonnonkatastrofit saavatkin ihmiset lahjoittamaan helpommin kuin sodat. Pitkään jatkunut Syyrian sota on järjestöille hankala keräyskohde, sanoo myös Kirkon Ulkomaanavun rahoituksen ja viestinnän johtaja Ritka Heino.

– Syyria on valitettavasti ollut aika ongelmallinen keräyskohde, koska siellä on vaikea tilanne, ja on vaikea ymmärtää, kuka mitäkin tekee, kuka on kenen puolella ja mitä siellä tapahtuu.

Monella kirkolla lipaskeräyksiä

Eri puolilla Suomea ja muissakin maissa on viime päivinä soitettu kirkonkelloja Aleppon uhreille. Tämän yhteydessä useissa seurakunnissa on järjestetty myös lipaskeräyksiä.

– Kirkonkellojen soittaminen tehdään erityisesti Aleppon uhrien muiston kunnioittamista varten. Muutamien päivien päästä ehkä pystytään kertomaan, ovatko ihmiset myös innostuneet lahjoittamaan, Ritka Heino Kirkon Ulkomaanavusta sanoo.