1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvallat, Britannia ja YK vaativat välitöntä tulitaukoa Jemenin sisällissotaan

Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn mukaan tulitauko olisi ensimmäinen askel ennen nuvottelupöytään etenemistä. Jemenin hallitusta tukevan Saudi-Arabian johtaman liittouman ilmaiskuja on arvosteltu rajusti viime päivinä.

Ulkomaat
Jemeniläiset pitelivät mielenosoituksessa Sanaassa kuvia uhreista, jotka olivat saaneet surmansa Saudi-Arabian johtaman liittouman hautajaisiin tekemässä ilmaiskussa
Jemeniläiset pitelivät mielenosoituksessa Sanaassa kuvia uhreista, jotka olivat saaneet surmansa Saudi-Arabian johtaman liittouman hautajaisiin tekemässä ilmaiskussa.YAHYA ARHAB / EPA

Britannia, Yhdysvallat ja YK vaativat välitöntä tulitaukoa Jemenin sisällissotaan.

Lontoossa tavanneet Britannian ulkoministeri Boris Johnson ja Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry uskovat, että tulitaukoon saatettaisiin päästä jo maanantaina tai tiistaina.

Tulitauosta voitaisiin edetä neuvottelupöytään, Kerry sanoi. Tapaamiseen osallistuivat myös YK:n erityislähettiläs Ould Cheikh Amhed sekä Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien edustajia.

Jemenin sisällissodassa vastakkain ovat Iranin tukemat huthi-kapinalliset ja Saudi-Arabian tukema Jemenin hallitus. Sodassa on kuollut arviolta noin 10 000 ihmistä. YK:n mukaan suurin osa sodan siviiliuhreista on saanut surmansa Saudi-Arabian ja sen liittolaisten ilmaiskuissa.

Saudi-Arabian johtaman liittouman ilmaiskuja on arvosteltu rajusti sen jälkeen kun viikko sitten 140 ihmistä sai surmansa hautajaisiin tehdyssä ilmaiskussa Jemenin pääkaupungissa Sanaassa. Saudi-Arabian mukaan isku oli ollut virheellisen tiedustelutiedon aiheuttama vahinko.

Yhdysvallat on tukenut liittoumaa. Sunnuntain vastaisena yönä yhdysvaltalaista sotilasalusta kohti ammuttiin ohjuksella Punaisellamerellä. USS Mason -hävittäjäalus oli kansainvälisillä vesillä Jemenin edustalla.

Isku oli viikon sisällä kolmas amerikkalaisaluksia vastaan Jemenin rannikolla. Viime viikolla Yhdysvallat tuhosi omassa iskussaan huthikapinallisten tutka-asemia.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi