Paljastus Britanniassa: EU-eroa vaatinut kärkipoliitikko olikin suitsuttanut unionia

Britannian ulkoministeri ja EU-eron puolesta kampanjoinut Boris Johnson oli kirjoittanut EU:ta puolustavan tekstin vain hieman ennen lupautumistaan Brexit-leirin johtohahmoksi. Johnsonin mukaan nyt julki tullut artikkeli oli toiminut ajatusharjoituksena ja oli "puoliksi vitsi".

Ulkomaat
Britannian ulkoministeri Boris Johnson
Britannian ulkoministerin Boris Johnsonin on epäilty pyrkineen edistämään omaa uraansa hänen kampanjoidessaan Britannian EU-jäsenyyttä vastaan.ANDY RAIN / EPA

Britannian ulkoministeri Boris Johnson kirjoitti Britannian EU-jäsenyyttä puolustavan mutta julkaisematta jääneen lehtiartikkelin vain kaksi päivää ennen kuin hän suostui EU-eroa vaativan kampanjan johtoon viime keväänä. Asiasta kertoo brittilehti Sunday Times.

Lehti julkaisi otteita Johnsonin pöytälaatikkoon jääneestä artikkelista sunnuntaina. Britannia päätyi EU-eron kannalle kansanäänestyksessä kesäkuussa.

Britannian EU-jäsenyys "lahja maailmalle"

Johnson varoittaa artikkelissaan, että Britannian EU-ero voisi aiheuttaa talousmyllerryksiä ja että Skotlanti saattaisi pyrkiä erkanemaan omille teilleen Yhdistyneestä kuningaskunnasta.

Britannian pysyminen EU:ssa olisi "lahja maailmalle ja Euroopalle", Johnson kirjoitti. Johnson myös kannatti artikkelissaan EU:n yhteismarkkinoita, ja piti Britannian jäsenyysmaksuja pienenä hintana saaduista hyödyistä.

Kampanjoidessaan EU-eron puolesta kansanäänestyksen alla Johnson laukoi julkisuudessa tyystin toisenlaisia kantoja.

Johnson pohti artikkelissa myös Britannian EU-eron vaikutusta Venäjään.

– Emme halua rohkaista Venäjän johtajaa enää enempään rehvasteluun, emme Lähi-idässä emmekä muualla, Johnson kirjoitti.

"Puoliksi vitsi"

Sunday Timesin mukaan Johnson oli pyrkinyt artikkelilla selvittämään ajatuksiaan. Lopullinen artikkeli julkaistiin viime maaliskuussa Daily Telegraph -lehdessä, ja siinä Johnson perusteli Britannian EU-eroa.

Johnsonin mukaan sunnuntaina julki tullut artikkeli oli ollut puoliksi vitsi. Hän sanoi painiskelleensa helmikuussa jäsenyyskysymyksen kanssa, ja päättäneensä siksi kokeilla, pystyisikö hän perustelemaan itselleen vastakkaisen kannan.

– Asetin tekstit nokikkain, ja oli päivänselvää, mitä minun olisi tehtävä. Mielestäni ihmiset tekivät oikean päätöksen [kansanäänestyksessä], Johnson sanoi sunnuntaina.

Johnsonin tunteneet ovat epäilleet hänen eurokriittisten mielipiteidensä aitoutta. Britannian politiikan tarkkailijoiden mukaan hänen kielteinen EU-kantansa johtui ainakin osin laskelmoinnista ja pyrkimyksestä edetä omalla poliittisella uralla pääministeri David Cameronin paikkaa tavoitellen.

Lähteet: Reuters, AFP, AP