1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Seitsemän kuukautta taivaltanut eurooppalainen Mars-laskeutuja lähestyy punaista planeettaa

Schiaparelli-laskeutujan on määrä saavuttaa Marsin pinta keskiviikkona.

Havainnekuva Marsia lähestyvästä Euroopan ja Venäjän luotaimesta ja siitä irtautuvasta Schiaparelli-laskeutujasta. Kuva: ESA/ATG MEDIALAB / EPA

Euroopan ja Venäjän yhteisen Mars-luotaimen laskeutuja on irtautunut emoaluksestaan ja aloittanut laskeutumisen kohti Marsin pintaa. Euroopan avaruusjärjestö ESA kertoi, että erkaneminen emoaluksesta näytti onnistuneen.

Laskeutumismatka on noin miljoona kilometriä. Laskeutumisen on arvioitu kestävän kolme päivää. Jos kaikki menee hyvin, Schiaparelli-laskeutuja saavuttaa Marsin keskiviikkona.

Luotain on osa Euroopan avaruusjärjestön ESAn ja Venäjän avaruusjärjestön Roscosmosin yhteistä ExoMars-ohjelmaa, jonka tarkoituksena on etsiä merkkejä elämästä Marsista.

Luotain lähetettiin matkaan seitsemän kuukautta sitten Kazakstanista. Matkaa Maasta Marsiin se on taittanut pian noin 56 miljoonan kilometrin verran.

Tavoitteena etsiä merkkejä elämästä

Schiaparelli-laskeutujan tehtävänä on testata teknologiaa, jota ESA aikoo käyttää hankkeen myöhemmän vaiheen Mars-mönkijässä. Mönkijä on suunniteltu tutkimaan Marsin pintaa, ottamaan siitä näytteitä ja etsimään merkkejä elämästä.

Akuilla toimivalla mutta ilman aurinkopaneeleja olevalla Schiaparellilla on kahdesta kolmeen vuorokauteen aikaa tehdä kokeitaan. Myös emoalus tekee mittauksia Marsin kaasukehästä.

ExoMars-ohjelman seuraavan mönkijävaiheen on määrä toteutua vuonna 2020, kahden vuoden viiveellä aiotusta alkuperäisestä aikataulusta.

Marsiin laskeutumista on pidetty erittäin vaivalloisena. ExoMars on Euroopan toinen yritys lähettää alus Marsiin. Ensimmäinen, Britannian Beagle 2 -hanke epäonnistui vuonna 2003.

Vain Yhdysvallat on onnistunut saamaan mönkijöitä toimintakunnossa Marsiin. Tällä hetkellä niitä on Marsissa kaksi, Curiosity ja Opportunity.