Budapestissä osoitettiin jälleen mieltä lehdistönvapauden puolesta

Suositun poliittisen päivälehden lakkauttaminen sai tuhannet ihmiset marssimaan sanan- ja lehdistönvapauden puolesta Budapestissä jo toisena viikonloppuna peräkkäin. Lehti on useasti arvostellut Unkarin hallitusta ja pääministeriä.

Ulkomaat
Tuhansia ihmisiä Budapestin kadulla osoittamassa mieltään oppositiolehden lakkauttamista vastaan.
Mielenosoittajat kokoontuivat jo toisena viikonloppuna oppositiolehden ja lehdistönvapauden puolesta Budapestissä.Mohai Balazs / EPA

Tuhannet ihmiset marssivat taas Budapestissä Nepszabadsag-lehden lakkauttamisen takia ja lehdistönvapauden puolesta. Lehteä on julkaissut Mediaworks, jonka itävaltalainen omistaja on perustellut lakkauttamista taloudellisilla syillä. Lakkauttamisesta ilmoitettiin yllättäin lokakuun alussa ja mielenosoittajat täyttivät Budapestin kadut jo viime viikonloppuna. Mielenosoittajat lähtivät kadulle jälleen tänä viikonloppuna.

Lehden henkilökunta odottaa omistajalta päätöstä lehden tulevaisuudesta, lakkautetaanko se vai etsitäänkö sille uusi omistaja.

Unkarin pääministeri Viktor Orbania on syytetty arvostelevien äänien rajoittamisesta ja lehdistönvapauden kaventamisesta sen jälkeen, kun hän ja hänen Fidesz-puolueensa voittivat vuoden 2010 vaalit. Myös pääministeri Orban vakuutti, että suositun päivälehden lakkauttamisen syyt ovat pelkästään taloudelliset.

Lakkautuspäätöstä ovat arvostelleet oppositiopuolueet, kansalaisaktivistit ja toimittajat. Arvostelijoiden mielestä pääministeri Orban tukehduttaa median, joka ei tue hänen hallituksensa linjaa. Arvostelijoiden mielestä lakkautuspäätös tuli ajallisesti epäilyttävän pian sen jälkeen, kun Nepszabadsag-lehti oli paljastanut pääministerin liittolaisiin liittyviä korruptioepäilyjä.