Montenegron hallitseva länsimielinen puolue voittamassa vaalit

Montenegron parlamenttivaalien tulos näyttää selvältä hallitsevan puolueen kannalta. Vaalipäivän tunnelmaa kiristi 20 serbin pidättäminen. Ryhmän epäillään suunnitelleen pääministeri Milo Djukanovicin pidättämistä.

Ulkomaat
Kaksi montenegrolaispoliisia saattaa kiinniotettua serbimiestä.
Kiinniotetun serbiryhmän epäillään suunnitelleen Montenegron pääministerin pidättämistä, kertoo maan syyttäjänvirasto.Boris Pejovic / EPA

Montenegron syyttäjänvirasto kertoo estäneensä 20 pidätetyn serbin aikeet pidättää maan pääministeri Milo Djukanovic. Djukanovic on länsimielinen ja hän aikoo lähentää Montenegron suhteita EU:hun ja Natoon.

Montenegron Venäjä-mielinen oppositio piti ilmoitusta serbien pidättämisestä propagandana. Serbian pääministeri Aleksandr Vucic puolestaan sanoi pitävänsä suunsa muutoin supussa, mutta hän ihmetteli kuitenkin pidätysten ajankohtaa.

Alustavien vaalitulosten mukaan pääministeri Milo Djukanovicin puolue on saamassa 41 prosenttia äänistä. Oppositiopuolueet näyttävät saavan yhteensä 31 prosenttia äänistä. Sekä hallitseva puolue että oppositio ilmoittivat pystyvänsä muodostamaan hallituksen. Tuloksen odotetaan vahvistuvan maanantaina.

Pääministeri Milo Djukanovic on ainoa Balkanin johtaja, joka on pysynyt vallassa Jugoslavian hajoamisesta saakka. Hän on ollut useita kausia pääministerinä ja yhden myös presidenttinä. Viime aikoina Djukanovicia on arvosteltu korruptiosta ja yhteyksistä järjestelmälliseen rikollisuuteen.

Lähteet: AP, AFP