1. yle.fi
  2. Uutiset

Irakin pääministeri: "Vapautamme teidät Daeshin väkivallasta ja terrorista!"

Yhdysvallat ilmoitti seisovansa Mosulin hyökkäyksessä ylpeänä Irakin rinnalla. YK on huolissaan kaupungin yli miljoonasta siviilistä.

Ulkomaat
Irakin kurdien Peshmerga-joukkojen sotilaita väijyssä Mosulin lähellä.
Irakin kurdien Peshmerga-joukkojen sotilaita Erbilin kaupungin lähellä.Ahmed Jalil / EPA

Irakin pääministeri Haider al-Abadi ilmoitti Mosulin hyökkäyksen alkamisesta lyhyessä televisiopuheessa, jossa hän lupasi kaupungin asukkaille vapautta.

– Voiton aika on tullut ja operaatio Mosulin vapauttamiseksi on alkanut, pääministeri sanoi Irakin valtiontelevisiossa.

– Tänään julistan alkaneeksi nämä voitolliset operaatiot, joilla vapautamme teidät Daeshin (Isis) väkivallasta ja terrorista, hän jatkoi.

Pääministerin mukana ilmoitusta antamassa oli korkeinta sotilasjohtoa. Hyökkäyksestä Mosuliin odotetaan Irakin suurinta sotilaallista operaatiota sitten vuoden 2011. Onnistuessaan se on erittäin kova isku äärijärjestö Isisille.

Pääministeri al-Abadin mukaan Mosulin kaupunkiin menevät vain Irakin armeijan ja kansallisen poliisin joukot.

Yhdysvaltain puolustusministeri Ashton Carter lupasi, että Yhdysvallat ja muut Isisin vastaisen liittouman maat ovat valmiita tukemaan irakilaisia. Carter kutsui taistelua "ratkaisevaksi hetkeksi" kamppailussa Isisiä vastaan.

Myös Brett McGurk, joka on Yhdysvaltain lähettiläs Isisiä vastaan taistelevassa liittoumassa, sanoi Yhdysvaltain seisovan ylpeänä Irakin joukkojen ja kurdien peshmerga-joukkojen rinnalla tässä historiallisessa taistelussa.

YK on ilmoittanut olevansa erittäin huolissaan Mosulissa elävien yli miljoonan siviilin tilanteesta.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi