Herätys: Irakin joukot hyökkäsivät Mosuliin, lainvalmistelun tasoa pohditaan

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Kuusi sotilasta suojassa hiekkasäkkien takan. Yksi käyttää kiikarilla, kahdella aseet kädessä.
Irakin kurdien peshmergataistelijoita Basheqa kaupungin lähistöllä.Ahmed Jalil / EPA

Lainvalmistelun laatu syynissä

Asiantuntijat ovat arvostelleet lainvalmistelun tasoa ja laatua viime vuosina. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pisti taannoin pystyyn lainsäädännön arviointineuvoston, joka on "riippumaton ja itsenäinen", ja nimensä mukaisesti pyrkii lausunnoillaan lisäämään lainsäädännön laatua. Millaisia lausuntoja neuvosto on tähän mennessä lainvalmistelusta antanut? Tarkistimme asian, ja kerromme siitä tänään.

Irak aloitti hyökkäyksen Mosulin kaupungin vapauttamiseksi

Irakin kurdien Peshmerga-joukkojen sotilaita väijyssä Mosulin lähellä.
Irakin kurdien Peshmerga-joukkojen sotilaita Erbilin kaupungin lähellä.Ahmed Jalil / EPA

Irakin joukot ovat käynnistäneet maahyökkäyksen maan toiseksi suurimman kaupungin Mosulin vapauttamiseksi. Asiasta ilmoitti Irakin pääministeri Haider al-Abadi. (siirryt toiseen palveluun)Mosul on ollut Isisin viimeinen merkittävä linnake Irakissa. Isis valtasi Mosulin kesäkuussa 2014. Yhdysvaltain johtama liittouma tukee hyökkäystä.

Syyriaan ponnistellaan tulitaukoa

Neuvottelut uuden tulitauon järjestämiseksi ja Syyrian sodan hillitsemiseksi jatkuvat Yhdysvaltain, Venäjän ja liittolaismaiden välillä. Myös EU:n ulkoministerit kokoontuvat Luxemburgissa pohtimaan Syyrian sodan rauhoittamista.

Assange kuultavana seksirikossyytöksistä

Julian Assange Ecuadorin Lontoon-suurlähetystössä helmikuussa 2016.
Wikileaksin päätoimittaja Julian Assange Ecuadorin Lontoon-suurlähetystössä helmikuussa 2016.REX / AOP

Ecuadorilainen syyttäjäviranomainen kuulustelee tietovuotosivusto Wikileaksin perustajaa Julian Assangea häneen Ruotsissa kohdistuneista seksuaalirikosepäilyistä. Kuulustelu järjestetään Ecuadorin suurlähetystössä Lontoossa, jossa Assange piileskelee. Paikalla on myös Ruotsin oikeuslaitoksen edustajia.

Ranskan Calais'n "Viidakko"-leiri suljetaan

Ranska on aikeissa aloittaa Calais’n paperittomien siirtolaisten ja pakolaisten leirin sulkemisen Pohjois-Ranskassa. Leirillä asuu yli 6 000 ihmistä kehnoissa oloissa, tavoitteenaan pyrkiä Britanniaan. Ranska aikoo sijoittaa asukkaat vastaanottokeskuksiin eri puolille maata.

Katso päivän sääennuste sääsivuiltamme