YK pelkää Mosulin siviilien puolesta: Jopa miljoona voi joutua pakenemaan

Siviileillä on suuri riski joutua ristituleen tai tarkka-ampujien kohteeksi, YK:n apulaispääsihteeri Stephen O'Brien sanoi.

Ulkomaat
Pakolaisia Dibagan leirillä heinäkuussa.
Mosulin liepeiltä lähteneitä pakolaisia Dibagan leirillä heinäkuussa.Ahmed Jalil / EPA

YK pelkää, että pahimmassa tapauksessa jopa miljoona Mosulin kaupungissa ja sen ympäristössä asuvaa siviiliä voi joutua pakenemaan taisteluita. Irakin pääministeri Haider al-Abadi ilmoitti varhain maanantaina, että taistelu Mosulin valtaamiseksi äärijärjestö Isisiltä on alkanut.

– Olen erittäin huolissani jopa 1,5 miljoonan Mosulissa asuvan ihmisen turvallisuudesta, YK:n humanitaarisista asiosta ja hätäavusta vastaava apulaispääsihteeri Stephen O'Brien kertoi tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Hän varoitti, että siviilejä uhkaa suuri riski joutua ristituleen tai tarkka-ampujien kohteeksi. Suurimmassa vaarassa ovat lapset ja iäkkäät.

– Taistelujen intensiivisyydestä ja laajuudesta riippuen pahimmassa tapauksessa jopa miljoona ihmistä voi joutua pakenemaan kodeistaan, O'Brien sanoi.

– Kymmenet tuhannet irakilaiset tytöt, pojat, naiset ja miehet voivat joutua piiritetyiksi tai ihmiskilviksi. Tuhannet voivat joutua pakolla häädetyiksi tai jäädä jumiin etulinjojen väliin.

Mosul on Isisin viimeinen merkittävä linnake Irakissa. Irakin armeija pudotti kaupunkiin sunnuntaina lentolehtisiä, joissa kerrottiin pian alkavasta taistelusta ja ohjeistettiin siviilejä pysyttelemään rauhallisina.

– Kertokaa lapsille, että kyse on vain pelistä tai ukkosesta, lehtisissä lukee uutistoimisto Reutersin mukaan.

Lähteet: AFP, Reuters