"Siviilit uhattuina, eteneminen tapahtuu hitaasti" – näin asiantuntija arvioi Mosulin hyökkäystä

Professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta sanoo, että Isisin joutuminen ahtaalle Irakin Mosulissa voi heijastua terroritekoina muualla Irakissa ja Euroopassa.

Ulkomaat
Panssariajoneuvoja aikaisin aamulla.
Irakin pääministeri Haider al-Abadi ilmoitti Mosulin-operaation hyökkäysvaiheen alkamisesta. Irakin kurdialueella Peshmerga-joukot lähtivät liikkeelle aikaisin maanantai-aamuna.

Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola Helsingin yliopistosta sanoo, että terroristijärjestö Isisille Mosulin mahdollinen menetys olisi suuri arvovaltatappio.

– Mosulin miljoonakaupungin siirtyminen Isisin valtaan pari vuotta sitten oli iso juttu. Isis käytti Mosulia taustana, kun se julkisti tavoitteensa oman kalifaatin luomisesta ja sai paljon ulkopuolisia taistelijoita liittymään järjestöön, Juusola kertoo.

Irakin pääministeri kertoi varhain maanantai-aamuna (siirryt toiseen palveluun), että maahyökkäys Mosulia vastaan on alkanut. Kaupunkia pidetään Isisin tärkeimpänä linnakkeena Irakissa.

"Isistä pidettiin vapauttajana"

Isis valtasi Mosulin, Irakin toiseksi suurimman kaupungin kesäkuussa 2014. Juusola muistuttaa, että sunnivaltaisen Mosulin asukkaat ilmeisesti pitivät tuolloin Isistä vapauttajana.

– Näyttää siltä, että Mosulin asukkaat pitivät Irakin hallitusta vielä pahempana kuin Isisiä, vaikka luotettavaa tietoa Irakista on vaikea saada. Isis on kuitenkin käyttänyt niin kovia otteita, että vähitellen iso osa väestöstä on kääntynyt Isistä ja sen valtaa vastaan.

Juusola sanoo, että Mosulin vastaisen maahyökkäyksen etenemisen kannalta keskeistä on, ketkä osallistuvat hyökkäykseen.

– Jos Iranin tukemat puolisotilaalliset shiiajoukot osallistuvat hyökkäykseen, se lisää helposti jännitystä ja epäluottamusta.

Siviilien kohtalo puhuttaa

Ulkovallat kuten sunnivaltainen Saudi-Arabia ja Turkki ovat jo ilmaisseet huolensa Mosulin sunnienemmistöisen siiviiliväestön kohtalosta.

– Ulkovallat pelkäävät, että sunneja karkotetaan Mosulista ja shiioja siirretään sunnien tilalle eli, että Mosulista tehdään shiia-alue. Jo Irakin entisen johtajan, Saddamin aikana väestönsiirrot olivat osa valtataistelua, Juusola muistuttaa.

Mosulissa on satoja tuhansia siviilejä, arviolta jopa yli miljoona. Kansainväliset järjestöt kuten YK ovat huolissaan kaupungin asukkaiden kohtalosta (siirryt toiseen palveluun).

Professori Juusola arvioi, että siviilien takia maahyökkäys etenee hitaasti.

– Hyökkäyksessä ei varmasti pyritä etenemään nopeasti ellei käy ilmi, että Isisin taistelijat ovat luultua haluttomampia taistelemaan. Hyökkäyksessä pyritään varmasti ottamaan huomioon se, kuinka laajaksi siviilien joukkopako Mosulista muodostuu.

Myös Euroopassa voi sattua uusia terrori-iskuja

Isis on pyrkinyt lisäämään terrori-iskuja Irakissa ja muualla Lähi-idässä, kun järjestö on joutunut ahtaalle.

– On mahdollista, että hyökkäys Mosuliin tuo mukanaan terrori-iskun tai useamman Eurooppaan. Tämä riippuu siitä, millainen kannatus Isisillä on Euroopan siirtolaisten keskuudessa muihin radikaaleihin ryhmiin verrattuna. Tämäntyyppisiin iskuihin on valitettavasti hyvä syy varautua, Juusola muistuttaa.