Analyytikko Fortumista: Venäjällä suuri riski

Fortum sai investointiohjelmansa päätökseen Venäjällä tänä vuonna. Tällä viikolla yhtiö juhlistaa voimalaitoksensa avajaisia Tšeljabinskissä.

talous
Fortumin Tšeljabinskin voimalaitos Venäjällä.
Fortumin Tšeljabinskin voimalaitos.Fortum

Energiayhtiö Fortumin toimintaan Venäjällä liittyy suuri riski, kuvailee analyytikko Markku Järvinen Evli-pankista. Fortumin Tšeljabinskin-voimalaitoksessa vietetään avajaisia tällä viikolla. Yhtiö aloitti investointiohjelmansa Venäjälle vuonna 2008 ja se saatiin päätökseen tänä vuonna.

– Tuotantolaitokset ovat Venäjällä. Siihen liittyy poliittinen riski, mitä Venäjällä tapahtuu tulevaisuudessa, Järvinen pohtii.

Toinen arvioitava seikka on Fortumin Venäjän-varojen arvo. Evli arvioi summaksi 1,7 miljardia euroa.

– Ei sitä voi pitää niin arvokkaana, kuin mitä sinne on investoitu, Järvinen arvioi.

Fortum on luvannut saavuttavansa kannattavuustavoitteensa Venäjällä vuonna 2017 tai 2018. Tavoite on 18,2 miljardin ruplan liikevoitto. Nykykurssilla se vastaa 260 miljoonaa euroa. Tämän vuoden voittoarvio on 200 miljoonaa euroa. Fortumin alkuperäinen tavoite oli saada Venäjältä 500 miljoonaa euroa voittoa.

Venäjältä tulee neljännes Fortumin liikevaihdosta

Fortumilla, jonka osakkeista puolet omistaa Suomen valtio, on Venäjällä kahdeksan voimalaitosta: viisi Uralilla Tšeljabinskin alueella, kaksi Länsi-Siperian Tjumenin alueella ja yksi Njaganissa Hanti-Mansiassa. Pääosassa niistä käytetään polttoaineena maakaasua sähkön ja lämmön yhteistuotantoon.

Fortumin Tjumenin voimalaitos Venäjällä.
Fortumin Tjumenin voimalaitos.Fortum

Ensimmäisenä investointiohjelmassa otettiin käyttöön Länsi-Siperian Tjumenin laitoksen uusi yksikkö, vuonna 2011. Suurin ohjelman laitoksista on Njaganin lauhdevoimalaitos Hanti-Mansiassa, jonka ensimmäiset yksiköt otettiin käyttöön vuonna 2013. Laitos tuottaa sähköä teollisuudelle.

Tänä vuonna yhtiö on aloittanut tuulipuiston rakentamisen Uljanovskiin. Sen on tarkoitus tuottaa sähköä ensi vuonna.

Viime vuonna Fortumin Venäjän-toiminnot tuottivat noin neljänneksen yhtiön liikevaihdosta. Fortumilla on Venäjällä 3 800 työntekijää.

Vesivoimaneuvotteluissa ei tulosta, Fortum kuitenkin Fennovoimaan

Fortum omistaa lähes 30 prosenttia Luoteis-Venäjällä toimivasta energiayhtiö TGC-1:stä. Sillä on vesi- ja lämpövoimaloita Venäjän luoteisosassa ja lämmönjakeluverkko Pietarissa.

Fortum ja Venäjän valtion ydinenergiayhtiö Rosatom neuvottelivat yhteisyrityksestä, josta ei kuitenkaan ole tullut mitään. Yhteisyrityksen oli tarkoitus omistaa TGC-1:n vesivoimatuotanto. Fortumin kaavailtiin omistavan yhteisyrityksestä 75 prosenttia ja Rosatomin loput.

Vesivoimahanke ja energiayhtiö Fennovoiman ydinvoimalahanke kytkettiin yhteen: Jos Fortum olisi päässyt Rosatomin kanssa sopuun vesivoimasta, Fortum olisi osallistunut 15 prosentin osuudella Fennovoimaan. Elokuussa 2015 uutisoitiin, että Fortum osallistuu Fennovoima-hankkeeseen 6,6 prosentilla.

Fennovoiman on tarkoitus rakentaa ydinvoimala Pyhäjoelle Pohjois-Pohjanmaalle. Hanketta on perusteltu Suomen energiaomavaraisuudella. Laitos- ja polttoainetoimittajaksi valittiin Rosatomin tytäryhtiö Rusatom Overseas. Rosatom omistaa kolmanneksen Fennovoimasta.