Verohallinto linjasi: Luokkaretkiin voi kerätä rahaa veroitta

Verohallinto otti kantaa koululuokkien varojen keräämiseen ja siihen, milloin esimerkiksi luokkaretkivarojen kerääminen on verovapaata.

Kotimaa
Kuudesluokkalaisten koulupäivä alkaa.
Matti Myller / Yle

Peruskoulun koululuokat voivat kerätä varoja verovapaasti esimerkiksi luokkaretkeä tai leirikoulua varten, linjataan Verohallinnosta.

Verohallinto kertoo tiedotteessa, että toiminnan on kuitenkin oltava pienimuotoista ja kerätyt rahat on käytettävä koko luokan hyväksi, jos haluaa nauttia verovapaudesta.

Myöskään arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa 10 000 euroa alittavasta summasta.

Verohallinnon mukaan koululuokat hankkivat varoja yleensä luokkatoimikunnan kautta. Toimikunta voi esimerkiksi myydä vessapaperia ja keksejä, joiden myyntihinnasta osa tilitetään myyjälle ja tuotto käytetään yhdessä tehtävään retkeen. Tällöin tulo on verovapaata.

Verohallinnon mukaan veronalainen tulo tulee kyseeseen silloin, jos tietyn oppilaan tai hänen vanhempansa hankkimat varat käytetään oppilaan maksuosuuden rahoittamiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, etteivät rahat saa olla korvamerkittyjä yhdelle lapselle vaan ovat yhteisessä kassassa koko luokan hyväksi.