Lampaat jäivät ilman lomittajaa – moni lampuri lopettaa tilanpidon

Lammastiloilla kärsitään vuoden alussa voimaantulleista lomituspalvelun heikennyksistä. Peräti kolmasosa lampureista menetti oikeutensa lomittajaan. Osa pienistä tiloista on päättänyt lopettaa toimintansa.

lammas
Juha Annala levittää kuivikkeita lampaitten karsinaanpaimenkoiran valvonnassa.
Juha Annalan lampaat ja paimenkoira tarkkailevat isännän työtä.Anna Wikman / Yle

Juha Annalan tilalla Isossakyrössä määkii parisataa lammasta ja pässiä kesälaitumien jälkeen tyytyväisinä sisätiloissa. Ruoka maistuu ja pässeillä on vuoden tärkeä työ edessä.

– Siellä on joka karsinassa tosiaan pässi astumassa uuhia. Keväällä sitten näemme, kuinka moni uuhi on tullut tiineeksi, kertoo lampuri Juha Annala.

Annalan tilalla lomitus on kunnossa, vaikka laki maatalousyrittäjien lomituspalveluista muuttui vuoden vaihteessa. Tuetun lomituspalvelun saamiseksi tarvittavaa eläinten määrää nostettiin neljästä kuuteen eläinyksikköön.

Lammastilalla nosto merkitsi sitä, että lampaita pitää olla nyt vähintään kuusikymmentä, jotta lomaoikeus täyttyy. Myös osa-aikaisten viljelijöiden oikeus lomittajaan huononi.

Lampaita ruokinpöydän ääressä Annalan tilalla Isossakyrössä
Kotoutuminen kesälaitumilta navettaan sujuu lampailta syöden ja pässiä odotellen.Anna Wikman / Yle

Pienet tilat lopettaa

Lammastiloja on 900 ja oikeus lomittajaan meni noin kolmannekselta. Kolmisensataa lampuria joutuu vastaisuudessa tekemään töitä ilman lomittajaa. Kovimmilla ovat pienet tilat, joilla tehdään paljon työtä lihasvoimin ilman koneita. Lampurien jaksaminen on koetuksella.

– Todella rankkaa jos ei saa lomaa, sillä välillä pitää päästä pois. Jos kuljet tuvan ja tallin väliä vuodenpäivät, niin ei se ole ihmisen elämää, sanoo Juha Annala.

Lomitusratkaisu katkaisi monen lampurin innon yrittämiseen ja tila on päätetty lopettaa. Näin tehtiin mm. Saaarelan tilalla Lapualla.

– Lampuri ei voi 38 asteen kuumeessa tai käsi murtuneena hoitaa eläimiään. Kuka tahansa ei myöskään osaa ruokkia lampaita, tarkkailla kalkkihalvauksen oireita, varoa listeriaa, käyttää emätinlusikkaa tai elvyttää karitsaa, perustelee lopettamisratkaisua Hannu Saarela tilan Facebook-sivulla.

Lammasyhdistyksessä arvioidaan, että kymmenet tilat ovat jo tässä vaiheessa päättäneet lopettamisesta. Lomituspalvelulain valmistelussa arvioitiin, että ilman tukea jää kaikkiaan kuutisensataa maatalousyrittäjää. Viljan ja kasvinviljelijät kaikki jäävät ulos sekä pienimmät lypsy- ja nautakarjatilat sekä hevostilat.