Hyppää sisältöön

Näin pelastat tukehtuvan – älä epäröi ensiavun kanssa

Ruokaan tukehtuu Suomessa vuosittain kymmeniä ihmisiä. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri opastaa videolla miten pitää toimia, jos tilanne näyttää uhkaavalta. Juttu on julkaistu marraskuussa 2016.

Yle Uutiset Lounais-Suomi: Näillä ohjeilla voit pelastaa ruokaan tukehtuvan
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Näillä ohjeilla voit pelastaa ruokaan tukehtuvan

Vaikka ruoka suussa ei saisi puhua, tekee moni niin huomaamattaankin. Sen vaaroista ei varoitella turhaan.

Suomessa on tukehtunut ruokaan syystä tai toisesta viime vuosina useita kymmeniä henkilöitä vuosittain. Esimerkiksi vuonna 2014 tällaisia tapaturmaisia kuolemia oli 44 ja vuotta aiemmin 58. Huomattavasti useammin tapahtuu läheltä piti -tilanteita. Tiedätkö, miten silloin pitää toimia?

Toimi vaikka ilman taitoja

Suomen Punaisen Ristin ensiapuasiantuntija Kristiina Myllyrinne muistuttaa, että tosipaikassa on aina syytä toimia, vaikka ensiaputaidot eivät olisikaan hallussa.

– Jos ei tee mitään siinä tilanteessa, kun toinen on tukehtumassa, voi ihminen menehtyä. Sen huonommin ei voi käydä. Siksi neuvonkin auttamaan rohkeasti.

Myllyrinteen mukaan saattaa vierähtää hetki ennen kuin sivulliset huomaavat, että jollakin on hätä. Muutama merkki paljastaa tilanteen vakavuuden.

– Usein tällaiseen tilanteeseen joutuva tarttuu kiinni kurkkuunsa, nousee ylös ja yrittää paeta tilanteesta. Nämä ovat luonnollisia reaktioita.

Näin autat tukehtuvaa

Ensimmäiseksi henkeään haukkovalta kannattaa kysyä pystyykö hän puhumaan tai yskimään. Jos nämä eivät onnistu, ovat ylimmät hengitystiet todennäköisesti tukossa. Silloin on vain muutama minuutti aikaa toimia.

Porin lääkäritalon korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Timo Lahin näyttää videolla, miten tukehtuvan hengen voi pelastaa.