Puolustusministeri Niinistö: Demilitarisoituna Ahvenanmaa muodostaa sotilaallisen tyhjiön

Puolustusministeri Jussi Niinistö jatkaa keskustelua Ahvenanmaan asemasta. Demilitarisointi ei vähennä saariin kohdistuvaa riskiä, pikemminkin päinvastoin, sanoo Niinistö.

politiikka
Jussi Niinistö
Jussi NiinistöJarno Kuusinen / AOP

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) on jatkanut lauantaina Ylen Ykkösaamussa avaamaansa keskustelua Ahvenanmaan sotilaspoliittisesta asemasta. Niinistö kirjoittaa blogissaan (siirryt toiseen palveluun), että demilitarisointi ei vähennä saariin kohdistuvaa riskiä, pikemminkin päinvastoin.

Demilitarisoituna Ahvenanmaa muodostaa puolustusministerin mukaan sotilaallisen tyhjiön. Se on portti Pohjanlahdelle ja sen kautta kulkee merkittävä osa tietoliikenneyhteyksistä länteen, joten Ahvenanmaalta käsin voi hallita Pohjois-Itämerta, katkaista Suomen meriliikenteen ja aiheuttaa vakavan uhan niin Manner-Suomelle kuin Ruotsillekin, kirjoittaa Niinistö. Siksi hänen mukaansa Suomella ja Ruotsilla on yhteinen intressi puolustaa Ahvenanmaata.

Opposition ja Ahvenanmaan kansanedustajat ovat arvostelleet puolustusministerin lausuntoja ja pitäneet niitä vastuuttomina. Ahvenanmaan edustaja Mats Löfström (r.) on epäillyt, että puolustusministerin lausunnoista voi tulkita, ettei hallitus seiso täysin Ahvenanmaan demilitarisoinnin takana.

Niinistö toteaa blogissaan, että Suomi ei ole puuttumassa Ahvenanmaan asemaan, vaikka se sotilaallisesti olisikin perusteltua. Hänen mielestään on kyse laajemmasta kokonaisuudesta ja yhteistyöstä Ruotsin kanssa, jonka avulla kyky puolustaa Ahvenanmaata paranisi.