Ylen Silminnäkijän paljastama syrjintä johti tuomioon – portsarille sakkoja

Ovimies syyllistyi Helsingin käräjäoikeuden mukaan syrjintään, kun hän ei päästänyt miehiä sisään yökerhoon heidän etnisen taustansa vuoksi.

Kotimaa
Yökerhon edusta.
Onko värillä väliä kun pyrkii yökerhoon?Silminnäkijä / Yle

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut yökerhon ovimiehen sakkoihin syrjinnästä. Käräjäoikeus katsoo, että ovimies ei päästänyt ulkomaalaistaustaisia asiakkaita sisään heidän etnisen taustansa vuoksi. Mies saa 50 päiväsakon sakkorangaistuksen, yhteensä 300 euroa, ja joutuu maksamaan syrjityille kärsimyskorvauksia yhteensä 1 600 euroa.

Ovimies epäsi sisäänpääsyn helsinkiläiseen yökerhoon Somalian, Venäjän ja Romanian kansalaisilta ja yhdeltä somalitaustaiselta henkilöltä. He kaikki olivat miehiä.

Kolmen miehen osalta syrjintä tapahtui syksyllä 2013. Ylen Silminnäkijä-ohjelma selvitti tuolloin piilokameran avulla, miten suomalaiset suhtautuvat ulkomaalaistaustaisiin arkipäivän tilanteissa. Testiryhmässä oli pitkään Suomessa asuneita ja kieltä hyvin osaavia henkilöitä.

Yökerhon ovimies ei päästänyt miehiä sisään, vaikka he esittivät henkilöllisyystodistukset. Hän ei hyväksynyt edes suomalaista ajokorttia henkilöllisyystodistukseksi.

Toisessa tapauksessa mies, jolla oli Romanian kansalaisuus, ei päässyt samaan yökerhoon viime keväänä. Hänellä oli suomalainen ajokortti.

Ovimies katsoi, että hän ei ollut syrjinyt ketään, vaan toimi yleisesti ravintola-alalla käytössä olevien henkilöllisyyden tunnistamista koskevien toimintaohjeiden mukaisesti.

Valvira: Ajokortti riittävä henkilöllisyystodistus

Ravintoloita valvova Valvira on hyväksynyt sen, että henkilöllisyys ja ikä voidaan anniskelupaikoissa osoittaa ajokortilla.

Käräjäoikeuden mielestä rangaistuksen ankaruuden määrämiseen vaikuttaa korostunut tarve puuttua asenteista lähtöisin olevaan ja vaikeasti puututtavaan palveluntarjoajien yleiseen menettelyyn. Mies saa tuomion kahdesta syrjinnästä, mutta käräjäoikeus toteaa, että mies olisi voitu tuomita syksyn 2013 tapahtumien osalta kolmesta eri syrjintärikoksesta.

Ylen Silminnäkijä-ohjelman testiryhmässä oli kolme pitkään Suomessa asunutta ja kieltä hyvin osaavaa henkilöä: yksi syntyperäinen suomalainen, yksi venäläistaustainen ja yksi somali. Kaikilla oli sama peitetarina työkokemuksesta, tuloista ja koulutuksesta.

Testaajat hakivat töitä ja asuntoa sekä yrittivät päästä yökerhoon. Miehet saivat erilaista kohtelua piilokameralla kuvatuissa tilanteissa. Ulkomaalaistaustaisia syrjittiin yökerhojen jonoissa, työnhaussa ja vuokra-asunnon haussa.