1. yle.fi
  2. Uutiset

Katso, miten erityyppiset heijastimet näkyvät pimeässä – minkä sinä valitset?

Testi lopputulos on selvä: heijastinpinnoissa enempi on parempi. Juttu on julkaistu lokakuussa 2016.

tieliikenneturvallisuus
Heijastin pimeässä.

Veimme kolme heijastintyyppiä pimeään lokakuiseen alkuiltaan. Pehmoheijastin, nauhaheijastin ja heijastinliivi pääsivät todelliseen testiin, kun toimittajamme käveli kohti pysähdyksissä olevaa autoa.

Voittaja oli ennalta-arvattavasti heijastinliivi.

– Jalankulkija ei voi näkyä liian hyvin. Ilman heijastinta jalankulkija näkyy auton lähivaloilla noin 50 metrin päähän ja heijastimen kanssa noin 350 metrin päähän, kertoo Laura Loikkanen Liikenneturvasta.

Jos heijastin on vanha ja kulunut, se ei enää heijasta riittävästi. Uuden tuotteen pakkauksessa pitää olla merkintä heijastinstandardista. Jalankulkijaheijastimilla se on koodi EN 13356 ja heijastinliivillä EN 1150.

Heijastin antaa autoilijalle enemmän aikaa reagoida jalankulkijaan. Loikkasen mukaan on myös hyvä pitää mielessä, että ajoneuvon kuljettajan näkökentässä tapahtuu paljon muutakin.

– Yksi pieni valonpiste voi kaiken muun ohella jäädä huomaamatta. Olisi myös hyvä muistaa, että autoilija on jalankulkija heti, kun hän nousee autosta. Moni autoilija manaa pimeitä jalankulkijoita, mutta muistavatko he itse käyttää heijastinta?

Lue seuraavaksi