Tango tuo vapautta Venäjän syrjitylle seksuaalivähemmistölle

Perinteisistä sukupuolirooleista vapaa queer-tango tarjoaa venäläisille harrastajilleen henkireiän seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä syrjivästä yhteiskunnasta. Homofobinen vihanlietsonta toimii Venäjällä keinona kansallistunteen pönkittämisessä.

kulttuuri
Queer-tangokoulun harjoitukset Moskovassa.
Queer-tangokoulun harjoitukset Moskovassa. Erkka Mikkonen / Yle

Nuori mies puristaa kädellään yhä kovemmin tanssiparinsa selkää ja antautuu silmät suljettuina vietäväksi argentiinalaisen tangon pyörteisiin. Moskovan laidalla sijaitsevassa vaatimattomassa tanssisalissa aistii väkevää intohimoa lauantai-iltana pidettävissä tangotanssiaisissa, joita kutsutaan argentiinalaiseen tapaan milongoiksi.

Tapahtuma eroaa kuitenkin perinteisistä milongoista, sillä sekaparien lisäksi parkettia pitkin astelee mies- ja naispareja. Kyse on queer-tangosta eli tangosta, jossa sukupuoli ei määritä tanssijan roolia.

– Minulle queer-tango on vapautta. Minun ei tarvitse tanssia vain naisten kanssa, eikä aina olla viejän roolissa, kertoo moskovalaisen queer-tangokoulun opettaja Leonid.

Aiemmin perinteistä tangoa harrastanut Leonid päätyi sukupuolirooleista vapaan tangon pariin pian sen jälkeen, kun asialla omistautunut tanssikoulu aloitti toimintansa Moskovassa viisi vuotta sitten. Venäjän ensimmäinen roolivaihtoa opettava tanssikoulu avautui Pietariin vuonna 2010.

Miesten tango voi koitua kohtaloksi

Queer-tangon harrastajat ovat tehneet omaa sukupuolirooleista riippumatonta tanssitapaa tunnetuksi myös Moskovan ja Pietarin perinteisillä tanssilavoilla. Mies- ja naisparit ovat herättäneet muiden tango-harrastajien joukossa aidon kiinnostuksen ohella hämmennystä ja halveksuntaa. Avoimilta yhteenotoiltakaan ei ole vältytty.

Queer-tangokoulun harjoitukset Moskovassa.
Erkka Mikkonen / Yle

– Tanssipiirien ulkopuolella kahden miehen välinen tango olisi kuitenkin yksiselitteisesti liikaa. Sitä pidettäisiin nyky-Venäjällä suoranaisena väkivaltaan yllyttämisenä.

– Ulkona miespari ei voisi tanssia yhdessä – ei edes päivällä, Leonid sanoo.

Leonid ei halua kertoa sukunimeään, eikä paljastaa kasvojaan kameralle seksuaalivähemmistöihin kohdistuvan väkivallanuhan vuoksi. Queer-tangokoulukin on saanut uhkauksia, mikä pakottaa sen miettimään toimintansa turvallisuutta. Väkivaltaisten tunkeilijoiden takia esimerkiksi tanssitapahtumien osoitteita ei haluta jakaa sosiaalisessa mediassa.

Vastassa ”perinteiset” venäläiset arvot

Asenteet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan ovat kiristyneet tuntuvasti 2000-luvun Venäjällä.

Viime vuonna julkaistun kyselytutkimuksen mukaan enää neljäsosa venäläisistä suhtautuu homoihin ja lesboihin neutraalisti, kun vuonna 2003 vastaajista lähes puolet oli tätä mieltä. Levada-tutkimuskeskuksen kysely osoittaa, että samalla varautuneesti, ärtyneesti ja vastenmielisesti seksuaalivähemmistöihin suhtautuvien määrä on kasvanut merkittävästi.

Queer-tangokoulun harjoitukset Moskovassa.
Erkka Mikkonen / Yle

Kielteistä suhtautumista seksuaalivähemmistöihin on lisännyt etenkin vuonna 2013 valtakunnalliseen käyttöön otettu niin kutsuttu homopropagandalaki ja sen aiemmin hyväksytyt alueelliset versiot. Laki kieltää ”muiden kuin perinteisten seksuaalisuhteiden propagoinnin alaikäisille”.

Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan niin kutsuttu homopropagandalaki ja siihen liittyvä mediakampanja on lisännyt seksuaalivähemmistöihin kohdistuvaa väkivaltaa ja tehnyt siitä järjestelmällisempää ja raaempaa. Lainsäädännön ohella ankaran arvostelun kohteena on poliisin ja oikeuslaitoksen välinpitämätön toiminta seksuaalivähemmistöihin kohdistuvien viharikosten selvittämisessä.

Venäläisessä retoriikassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia on alettu pitää perinteisten venäläisten arvojen vastaisena tuontitavarana. Homofobiaa käytetään poliittisena keinona, jolla seksuaalivähemmistöt leimataan ulkoiseksi uhaksi maan sisäiselle turvallisuudelle. Näin yhdistetään suuret kansaosat ja pönkitetään kansallistunnetta. Samalla vahvistetaan mielikuvaa läntisen kulttuurin rappiollisuudesta, joka uhkaa Venäjän perinteisiä, uskonnollisia arvoja.

Levähdystauko homofobiasta  

Sukupuolirooleista piittaamaton tango tarjoaa harrastajilleen mahdollisuuden turvalliseen ja ennakkoluuloista vapaaseen, epämuodolliseen kanssakäymiseen. Tanssijat kokevatkin, että queer-tangokoulun perheenomainen yhteisö toimii sen jäsenille henkireikänä muuten homokammoisessa, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä syrjivässä yhteiskunnassa.

Queer-tangon harrastajan äiti Oksana Kolozhvari.
Queer-tangon harrastaja Oksana Kolozhvari.Erkka Mikkonen / Yle

Keski-ikäinen Oksana Kolozhvari päätyi mukaan queer-tangoon lapsensa kautta. Kertoessaan tuttavilleen harrastuksestaan hän jättää yleensä mainitsematta millaisesta tangosta on oikeas taan kyse. Kolozhvari on huomannut maamiestensä koventuneet asenteet mielletyistä perinteistä poikkeavia seksuaali- ja sukupuolirooleja kohtaan.

– Tämä voi kuulostaa snobilta, mutta intellektuaalisuuden taso vaikuttaa asiaan suhtautumisessa. Meihin suhtaudutaan eri tavoin riippuen siitä, voiko ihminen hyväksyä idean vapaasta itsensä ilmaisemisesta vai ei, Oksana Kolozhvari sanoo.

Kiristynyt ilmapiiri on vaientanut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä ymmärtävän keskustelun venäläisessä valtamediassa. Riippumattomat viestimet ja taidelaitokset kuitenkin jatkavat seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksien ja arjen käsittelyä.