Terveyspalvelunsa voi pian valita vapaasti Hämeenlinnassa – kokeilu käyntiin tammikuussa

Hämeenlinnassa kokeillaan terveyspalveluiden valinnanvapautta. Ensi vuoden alusta lähtien kaupunkilainen voi itse valita, käyttääkö kunnallisen, yksityisen vai kolmannen sektorin palveluita. Sosiaali- ja terveysministeriön tukee Hämeenlinnan kokeilua kahdella miljoonalla eurolla.

Hämeenlinna
Nainen käsittelee laboratorionäytettä.
Olli Koski/Yle

Hämeenlinnassa Jukolan ja Lammi-Tuuloksen terveyskeskusalueiden asukkaat voivat ensi vuoden alusta valita terveyspalveluidensa tuottajan.

Sosiaali- ja terveysministeriön on myöntänyt Hämeenlinnan kaupungille rahoitusta valinnanvapauskokeiluun kaksi miljoonaa euroa.

– Tämähän on hieno asia, että päästiin tähän mukaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että etsimme paikallisia yrityksiä, kumppaneita, jotka voivat järjestää vastaanottoja. Siten ihmiset saavat valita kunnallisen, yksityisen tai kolmannen sektorin palveluntuottajan, selittää tilaajaylilääkäri Markku Nurmikari.

Kokeilu kestää kaksi vuotta ja sen on tarkoitus kartoittaa tietoa sote-uudistusta varten vuodelle 2019.

– Aikataulu on, että tammikuun ensimmäinen päivä 2017 kokeilu tulisi ottaa käyttöön, mutta on vielä monta avointa kysymystä. Katsotaan, päästäänkö liikkeelle suunnitellussa aikataulussa.

Valinnanvapauskokeilussa ovat lääkärin ja hoitajan neuvonta- ja vastaantottopalvelut, mielenterveys- ja päihdevastaanottopalvelut sekä sosiaaliohjaus, listaa Nurmikari.

Palveluntuottajat voivat hakea mukaan kokeiluun marraskuusta lähtien. Palvelutuottajaksi kunnallisten palvelujen rinnalle voi ilmoittautua mikä tahansa yksityinen yritys, ammatinharjoittaja, järjestö tai muu sote-palveludien tuottaja.

Nurmikari sanoo, että kaupungille ei tule lisäkuluja. Peruspalvelut tulevat parantumaan, hän lupailee.