Kemin Kauppatorin viereen autioitunut talo puretaan – tilalle kerrostalo

Kiinteistön ostaneen yhtiön toimitusjohtaja on kiinteistömiljönääriksikin tituleerattu Raimo Sarajärvi.

kiinteistöt
Torikatu 4 purkutyöt käynnissä.
Risto Koskinen / Yle

Kemissä on aloitettu Torikadulla sijaitsevan autioituneen rakennuksen purkaminen. Torikatu 4:ssä toimivat aikanaan muun muassa Yle Kemin toimitus, Nordea-pankki ja maahanmuuttajien opetus, mutta talossa paljastuneiden isojen kosteusvaurioiden vuoksi tilat ovat olleet tyhjillään jo vuosia.

Purkutöistä vastaavan kemiläisen JM-Constructionsin mukaan työt saadaan päätökseen viimeistään tammikuussa.

– Rakennus puretaan perustuksia myöten. Kellarin monttu täytetään puhtaalla maa-aineksella. Todennäköisesti purku valmistuu tammikuun puolella, vaikka koitamme saada sen valmiiksi aiemmin, kertoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Juha Pasanen.

Purettava mateiriaali viedään eri paikkoihin.

– Betoni ja tiilet tehdään murskeeksi ja toimitetaan Stora Enson kaatopaikalle täytetavaraksi. Puutavaralle on useampi vaihtoehto. Rauta ja kupari menee paikalliselle romuttamolle ja muut jätteet todennäköisesti Riukkajänkään Tornioon, Pasanen kertoo.

Kaava kerrostalolle vuoden päästä

Rakennuksen on ostanut City Kauppapaikat Oy, jonka toimitusjohtaja Raimo Sarajärvi kertoo, että kiinteistö tuli yhtiölle helmikuussa osana isompaa kauppaa.

– Ostimme kaikkiaan 60 000 neliötä liiketilaa useasta kaupungista. Kyseessä oli viiden ulkomaalaisen rahoitusyhtiön nippu, Sarajärvi sanoo.

Sarajärvi kertoo, että kiinteistöä tarjottiin myös Kemin kaupungille, joka ei kuitenkaan halunnut ostaa sitä. Yhtiö on neuvotellut kaupungin kanssa ja tontille ollaan mahdollistamassa asuinkerrostalon rakentaminen.

– Tavoitteena on, että kaava olisi voimassa vuoden päästä, Sarajärvi sanoo.

Kiinteistö päätettiin purkaa jo nyt, koska Sarajärven mukaan ei ole järkevää lämmittää purkukunnossa olevaa taloa. Purkaminen makssa reilut 200 000 euroa.