Halla-koira nautti kuono valkoisena Lappiin sataneesta lumesta

Pallarin perhe sai taivaalta valoisan lahjan syysloman kunniaksi Pelkosenniemen Pyhätunturissa. Eilinen harmaa päivä vaihtui ensilumen tuomaan valoon.

lumi
Halla-koira ryysti kuonollaan pitkin maata ja sai selvästi uutta virtaa lumesta ja valosta.
Ensilumi sai Halla-koiran innostumaan Pyhätunturissa 17.10.16Kimmo Pallari

Maanantaiaamu valkeni Pyhälläkin yllättäen lumisena ja valkoisena. Vaikka lumipeite onkin ohut ja ei ehkä täytä virallisen ensilumen määritelmää ja mahdollisesti vielä sulaa poiskin, on sillä voimakas merkitys sekä ympäristöön että mielialaan. Valon määrä lisääntyy huomattavasti ja ympäristöstä "kuin puhdas" kertaheitolla.

Rovaniemeläinen yrittäjä Kimmo Pallari on perheineen parhaillaan Pyhätunturissa syyslomalla. Hän kertoo perheen syysloman vieton suuntautuvan usein tunturiin ja luontoon.

– Tämä on hyvä aika käydä luonnossa ja tehdä pieniä päiväpatikointeja.

Kimmo Pallari kertoo lumen olevan aina positiivinen asia, varsinkin ensilumen. Pallarin perheestä ensimmäisenä lumikosketuksen saivat Halla-koira ja 12-vuotias tytär, jolle lankesi koiran ulkoilutus.

– Halla innostui lumesta Se ryysti kuonollaan pitkin maata ja sai selvästi uutta virtaa lumesta ja valosta. Uudet hajut ja muuttunut ympäristö innostavat, Kimmo Pallari kuvailee aamua.

Pyhäntunturin ensimmäinen lumisota tänä vuonna.
Alkavan talven ensimmäinen lumisota?Kimmo Pallari

Pyhätunturin lumipeite ei ole järin paksu ja sen pysyvyys on nyt lämpötiloista kiinni. Pallari kertoo mökin mittarin näyttävän jo nollaa, aamun pikku pakkasen jälkeen. Lunta on lähinnä vain väriksi, mutta sitä sataa juuri lisää.

– Lunta sataa parhaillaan vienosti. Mutta se sulaa samantien avoimilla paikoilla ja terasseilla. Metsän kuntta sen sijaan on pysynyt selvästi lumisena.

Kimmo Pallari kertoo päivän kävelyretken Aittakurussa olleen huomattavan erilainen eilisen harmaan päivän jälkeen. Valon määrä lisääntyi huomattavasti ja koko ympäristö oli täysin erilainen.

Pyhätunturin Aittakuru valaistui lumesta 17.10. aamulla.
Pyhätunturin Aittakuru valaistui lumesta 17.10. aamulla.Kimmo Pallari

– Aittakurun maisema muuttui radikaalisti. Rakasta tuli ihan erinäköinen. Nyt taivas on pilvinen mutta aurinko yrittää puskea harvan pilviverhon läpi, Pallari kertoo.