1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. innovaatiot

Valmistaja nyhtökaurasta: "Ei mikään kokkiharjoitus vaan innovaatio"

Nyhtökauran tuotantoa on jopa nelinkertaistettu viime keväästä, jolloin tuote tuli markkinoille. Tästä huolimatta kysyntä ohittaa tarjonnan edelleen.

innovaatiot
Nyhtökauraa pannulla.
Kalle Mäkelä / Yle

Nyhtökauran valmistus on aloitettu ihan nollasta, kertoo Gold&Green Foodsin toimitusjohtajan Maija Itkonen.

- Se on tieteellisesti kehitetty innovaatio eikä suinkaan mikään kokkiharjoitus, jossa olisi vain laitettu kasaan jotain. Nyhtökaura on tutkimuspöydällä syntynyt, aivan uusi tuote.

Itse nyhtökauran tuotannossa ei ole hankaluuksia, vaan ennemminkin siinä, että prosessi on täysin uudenlainen. Itkonen kertoo, että tuotannossa käytetyt laitteet ovat ihan tavallisia, mutta niiden toimintaa täytyy yhdistellä eri tavalla kuin mihin on totuttu.

Yritys oli alkujaan pieni start up -yritys, joka kehitti uuden teknologian, mutta myös lähti suunnittelemaan tuotantoa. Käytännössä se keksi tavan, miten tällaista uutta elintarviketta voi alkaa valmistamaan. Se vaati uuden tehtaan ja linjan rakentamista alusta alkaen. Normaalisti vastaava työ kestäisi vuoden tai pari, mutta nyhtökauran valmistus saatiin alkamaan jo muutamassa kuukaudessa.

Yhteistyö Pauligin kanssa avaa ovia

Nyhtökauran tuotantoa laajennetaan kokoajan. Tarkoituksena on kasvattaa tuotanto kymmenkertaiseksi parin vuoden sisällä. Liian hätäisesti ei voi kuitenkaan toimia, sillä elintarvikkeen ollessa kyseessä, mitään kompromisseja ei voi laadun suhteen tehdä.

Elintarvikekonserni Paulig osti Gold&Green Foodsin osake-enemmistön syyskuussa. Tämä antaa yritykselle mahdollisuuden laajentaa toimintaansa jopa ulkomaille, jonne sen on tarkoitus ensi vuonna suunnata.

- Yhteistyö antaa meille loistavat mahdollisuudet lähteä isommalla volyymilla ulkomaisille markkinoille. Tässä on ainekset kohdillaan isoon kansainväliseen menestystuotteeseen.

Myös Porissa kysyntä on tarjontaa suurempaa

Porilaisissa ruokakaupoissa sekä härkäpapu että nyhtökaura ovat menneet hyvin kaupaksi. Kysyntää on riittänyt eikä varsinkaan nyhtökauraa ole tarjolla kaikille sitä haluaville.

Muun muassa S-Market Herkussa nyhtökaura on ollut hyvin kysytty tuote. Myymälän henkilökunta ohjaa asiakkaat Prismaan, jonne SOK on keskittänyt nyhtökauran myynnin.

- Lauantaina tulee kuorma ja se menee yleensä saman tien, kertoo Toni Toivola Mikkolan Prismasta.

Myös K-Market Länsi-Porissa asiakkaat ovat olleet nyhtökauran perään. Tanja Koivulan mukaan sitä on hyvin vaikea saada myyntiin.

- Nyhtökauraa täytyy tilata aina etukäteen. Joskus käy niin, että jos tilaa viisi myyntierää, sitä tulee vain yksi erä. Sille on kuitenkin hyllypaikka olemassa, kunhan sitä vain myyntiin saadaan, kertoo Koivula.

Sen sijaan härkäpapua on tarjolla paremmin. Molemmat tuotteet löytyvät yleisesti kauppojen eineshyllyiltä tai lihatuotteiden yhteydestä.

Härkäpapua myydään sekä kokonaisena että rouheena, jota voi käyttää esimerkiksi jauhelihan tapaan.

Nyhtökaura on kasvipohjainen tuote, joka on valmistettu kaurasta, härkäpavusta ja herneestä. Se on saanut nimensä siitä, että se muistuttaa ulkonäöltään ylikypsän lihan säikeitä.

Lue seuraavaksi