1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Äänekosken juomaveden pilaaja selviämässä – asiakkaat moittivat suppeaa tiedottamista

Veden keittosuositus jatkuu Äänekoskella Honkola-Parantala vesiosuuskunnan verkostoalueella. Todennäköinen verkoston saastumisen syy on aiemmin tapahtunut ja jo korjattu putkirikko, jonka yhteydessä verkostoon on varotoimista huolimatta päässyt likaa.

Kotimaan uutiset
Marja Pukarinen antaa vesiongelman tiedottamisen arvosanaksi pyöreän nollan.
Marja Pukarinen antaa vesiongelman tiedottamisen arvosanaksi pyöreän nollan.Simo Pitkänen / Yle

Laukaan ympäristötoimenjohtaja Jukka Lappalainen kertoo, että putkirikkokohdan lisäksi bakteerit ovat voineet päätyä verkostoon myös paineenalenemisen kautta.

– Kun verkostosta katoaa paine ja jos siellä on koti- tai laitoslaitteita ilman takaiskuventtiiliä, niin silloin kiinteistöstä päin saattaa likasta astianpesu- tai pyykinpesuvettä päästä verkostoon, miettii Lappalainen.

Klooraus jatkuu

Verkoston klooraus on aloitettu sunnuntai-iltana ja sitä jatketaan kunnes verkoston mikrobiologinen puhtaus on varmistettu.

Vettä suositellaan juoksutettavaksi hanoista veden vaihtumiseksi. Keittoaikasuositus on viisi minuuttia. Vettä voi käyttää desinfioinnista huolimatta pesuvetenä ja talousvetenä.

Itselle tuli perjantai-iltana paha olo ja oksennustauti kesti sen illan.

Lauri Pitkänen

Vedestä johtuvia vatsaoireita on havaittu vain Hietaman ja Parantalan alueilla, mutta veden keittosuositus koskee edelleen myös Koiviston, Hirvaskankaan, Hirvaskylän, Honkolan ja Kangashäkin alueita. Häiriöalueella on noin 400 taloutta.

– Itselle tuli perjantai-iltana paha olo ja oksennustauti kesti sen illan. Nyt on saanut juosta vessassa tähän aamuun asti. Aika sitkeessä on ollut, kuvailee Kartanokievarin yrittäjä Lauri Pitkänen Hietamalla.

Tiedottamisesta sapiskaa

Vedenkeittokehotuksen epäselvä tiedottaminen on närkästyttänyt vesiosuuskuntien asiakkaita. Osa heistä huomasi ilmoituksen Facebookissa. Virallinen yhteydenotto tuli tänä aamuna.

– Tänä aamuna on käyny mies sanomassa ovella, että pitää keittää vedet, kertoo Lauri Pitkänen.

Marja Pukarinen Hietamalta puuskahtaa, että hän antaa tiedottamisesta täyden, ihan pyöreän nollan, koska mitään tietoa ei ole tullut ajoissa.

Sekä Kartanokievariin että Pukarisen kiinteistöön vesi tulee suoraan Äänekosken Energialta.

Facebookissa Äänekosken julkisessa ryhmässä ja Kangashäkin kylän suljetussa ryhmässä tiedottamista on arvosteltu reippaasti. Yksityinen päiväkoti Kädenjälki siirtyi käyttämään pullotettua vettä ja Hirvaskankaan ABC-liikenneasema ryhtyi myös keittämään vettä häiriön aikana.

Tekstiviestipalvelulla vähän käyttäjiä

Honkola-Parantalan alueelle kehotettiin vedenkeittoon tiedotteilla vesiosuuskunnan nettisivuilla ja Facebookissa sunnuntai-iltana. Myös puhelin pirisi tiuhaan ja ovelta ovellekin tiedotusta tehtiin vapaaehtoisvoimin. Moni kaipasi bakteeriltiedottamista myös tekstiviesteillä.

Honkola-Parantalan vesiosuuskunnan vedenkeittokehotus on työllistänyt myös Äänekosken Energiaa. Vesilaitos aloittanut verkoshuuhtelun ja desinfinoinnin sunnuntai-iltana. Äänekosken Energian vikatiedotusjärjestelmään kuuluu tekstiviestihälytys.

Äänekosken Energian asiakkaista vain pieni osa eli muutama sata asiakasta on antanut suostumuksen vikatiedottamiseen tekstiviesteillä.

Viestejä ei voi lähettää asiakkaalle ilman hänen suostumustaan.

Maarit Herranen

– Vikatiedotteet on mahdollista saada myös tekstiviestinä, mutta sen käyttämisen tarvitaan asiakkaan lupa, kertoo Äänekosken Energian toimitusjohtaja Maarit Herranen.

Pilaantuneesta vedestä tiedotetaan lisää viimeistään tiistaiaamuna näytteiden analysoinnin valmistuttua.