X Factor -tähti Saara Aalto saa suitsutusta musikaaliohjaajilta: "Pestaisin heti"

Saara Aalto ei lämpene musikaalirooleille, vaikka ainesta olisi. Britannian X Factorissa kymmenen parhaan joukkoon päässyt Aalto ei halua jumittua esittämään toista ihmistä.

kulttuuri
Saara Aalto X-Factorissa.
Saara Aalto.Syco / Thames / Dymond / AOP

Sunnuntaina brittiläisessä kykyjenetsintäkisassa jatkoon päässeellä Saara Aallolla on kokemusta musikaalirooleista. Hän on esiintynyt Helsingin kaupunginteatterissa High School Musicalissa sekä ja Wicked-musikaalissa. Kysyimme teatteritalojen johtajilta, millaisena he näkevät Aallon musikaalilaulajana.

Ohjaaja ja Helsingin kaupunginteatterin tuleva johtaja Kari Arffman seurasi Aallon esitystä X Factorissa sunnuntaina. Arffman on ohjannut Helsingin kaupunginteatteriin esimerkiksi Shrek-musikaalin.

– Ilman muuta Aallolla on edellytyksiä esiintyä musikaaleissa. Niihin haetaan ennen kaikkea oikeaa tyyppiä sekä fyysisesti että äänellisesti. En näkisi Saara Aaltoa kuitenkaan Myrskyluodon Maijana.

Tähtinimet myyvät, mutta rooli musikaalissa vaatii myös kestävyyttä. Suomessa näytöksiä on viisi tai kuusi, Lontoon teatterikeskittymässä West Endissä jopa kahdeksan viikossa. Teatterissa solistin on kyettävä olemaan osa koneistoa.

– Musikaaliin voidaan valita laulaja tai näyttelijä, mutta hänen on sovittava kokoonpanoon. Teatterissa sama esitys on pystyttävä vetämään jopa kahdesti päivässä. En väitä, etteikö musiiikkibisnes toimisi nykyisin aivan yhtä kurinalaiseti, Arffman sanoo.

Arffman toivoo, että Saara Aalto valitsisi seuraavaksi X Factorissa menevän biisin. Voimaballadeihin tulee Aallon esityksessä Arffmanin mielestä liikaa paatosta. Sunnuntaina Aalto esitti keuhkojaan säästelemättä brittiläisen Snow Patrol -yhtyeen kappaleen Run (siirryt toiseen palveluun).

"Pestaisin heti"

Myös Turun kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki olisi valmis pestaamaan Aallon musikaalirooliin. Aalto on käynyt Turussa koelaulusssa. Neuvottelut kaatuivat kuitenkin aikanaan laulajan omiin suunnitelmiin.

– Hänellä on tähtäin ja suunnitelmat ulkomailla. Kun olen häntä koelaulattanut, hän poikkeaa täysin muusta porukasta. Ääniala on laaja ja äänenlaatu vahva. Korvat oikein helisevät, kun hän laulaa, Kouki sanoo.

Saara Aalto vastaa puhelimeen maanantaina Lontoosta.

– Rakastan musikaalia, tietenkin. Jos tulisi eteen unelmaprojekti, niin tietenkin se kiinnostaa. En halua kuitenkaan musiikkiteatteriuraa tässä vaiheessa, koska sille tielle voi helposti jämähtää.

Aalto haluaa tehdä omaa musiikkiaan ja kokeilla siipiään soolouralla. Uusia rooleja ei ole Wicked-musikaalin jälkeen tullut, eikä se ole ollut kiinni taidoista.

– On ollut erilaisia suunnitelmia, mutta olen itse jättäytynyt pois, koska olen vasta 29-vuotias enkä halua vielä sitoutua. Musikaaliroolit olisivat vieneet vuoden tai kaksi elämästä.