1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Hiv leviää Venäjällä, Wikileaksin Assangen pääsy nettiin estetty

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Kuva: Florian Schuh / EPA

Hiv leviää Venäjällä hyvin toimeentuleviin

Venäjällä rekisteröityjen hiv-tapausten määrä on ylittänyt jo miljoonan. Hiv sairastuttaa tällä hetkellä työikäisiä, hyvin toimeentulevia venäläisiä. Ylen tiistaisessa haastattelussa kolme hiv-positiivista pietarilaista, rahoituskonsultti, kansalaisaktivisti ja homomies kertovat elämästään.

Kriisikokous EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimuksesta

EU:n kauppaministerit kokoontuvat Luxemburgiin ratkomaan EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimuksen tielle yllättäen nousseita ongelmia. Yksi Belgian kolmesta alueparlamentista, Vallonia, hylkäsi sopimuksen viime viikolla. Sopimus piti alunperin allekirjoittaa tänään tiistaina. Kriisikokoukseen osallistuva ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen uskoo, että ratkaisu löytyy ja että sopimus saadaan allekirjoitettua.

Paljon pelissä Venäjällä

Fortumin Keilaniemen konttori. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Fortumin Venäjän liiketoiminta saavuttaa tällä viikolla merkittävän rajapyykin, kun valtionyhtiö avaa uusimman voimalaitoksensa Tšeljabinskiin. Uralilla piisaa energiavarantoja, mutta heikompia sijoittajia Fortumin Venäjä-riski jo hirvittää.

Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite vierailee Suomessa

Liettuan presidentti saapuu tiistaina kaksipäiväiselle viralliselle vierailulle Suomeen. Grybauskaite keskustelee presidentti Sauli Niinistön kanssa muun muassa Suomen ja Liettuan suhteista, Itämeren turvallisuudesta ja Syyrian kriisistä. Liettuan presidentti tapaa myös muuta Suomen johtoa ja vierailee Aalto-yliopistossa.

Jemenin presidentti suostui tulitaukoon

Jemenin pääkaupungissa Sanaassa hautajaistilaisuuteen tehdyssä ilmaiskussa kuoli yli 140 ihmistä. Kuva: Yahya Arhab / EPA

Jemenin presidentti Abedrabbo Mansour Hadi on suostunut 72 tunnin tulitaukoon. Tulitauon on määrä tulla voimaan keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Jemenin sisällissodassa Saudi-Arabian tukema Jemenin hallitus taistelee Iranin tukemia huthi-kapinallisia vastaan.

Maan ulkoministerin Abdulmalek al-Mekhlafin mukaan tulitaukoa voidaan pidentää, jos huthi-kapinalliset noudattavat sitä.

Wikileaksin Assangen nettiyhteys katkaistiin

Vuotosivusto Wikileaksin perustajan Julian Assangen nettiyhteys on katkaistu. Wikileaksin mukaan Assangen pääsyn nettiin esti Ecuadorin hallitus. Assange on piileskellyt Ecuadorin suurlähetystössä Lontoossa neljä vuotta.

Wikileaks on julkaissut viime aikoina Yhdysvaltain demokraattien presidenttiehdokkaaseen Hillary Clintoniin liittyviä materiaaleja.

Sataako ensilumi muuallekin kuin Lappiin? Katso tuoreimmat sääennusteet Ylen sääsivuilta.