Tuomioja puolustusministeri Niinistön Ahvenanmaa-puheista: "Vaarallista pelottelua"

Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoo, että mikäli hallitus valmistelee jotain Ahvenanmaata koskien, siitä kuullaan pian. Entisen ulkoministerin Erkki Tuomiojan mielestä asia olisi pitänyt ottaa esille jo ulko- ja turvallisuuspolittisen selonteon yhteydessä.

politiikka
Ahvenanmaan lippu ja merta.
Markku Ojala / AOP

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) on nostanut esille Ahvenanmaan aseman sotilaallisena tyhjiönä ja ennakoi Ruotsin kanssa tehtävää yhteistyötä Ahvenanmaan puolustamiseksi.

Kansanedustaja, entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ihmettelee puolustusministeri Jussi Niinistön puheita Ahvenanmaan sotilaallisesta asemasta.

– Minusta Niinistön puheet ovat vaarallista pelottelua. Ahvenanmaan demilitarisointiin puuttuminen antaisi ihan väärän signaalin ja lisäisi kansainvälistä jännitystä ja spekulaatiota.

Tuomioja ei odota asiasta syntyvän mitään "laajempaa", mutta ihmettelee Niinistön lausuntoja.

– Jussi Niinistöllä saattaa olla mitä tahansa omia ajatuksia asioista. Nämä ovat erittäin herkkiä ja keskeisiä kysymyksiä. Ihmettelen, että puolustusministeri lähtee näin soitellen sotaan.

Niinistö sanoo blogissaan (siirryt toiseen palveluun), ettei Suomi ole puuttumassa Ahvenanmaan asemaan, mutta Ruotsin kanssa tehtävä yhteistyö on asia, joka voisi tulevaisuudessa parantaa kykyämme puolustaa Ahvenanmaata.

– Jos tämä on asia, jossa hallitus haluaa tehdä jotain, se olisi pitänyt ottaa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa esiin. Se koskee laajemmin ulko-ja turvallisuuspolitiikkaa, eikä sitä voi pelkästään tuossa puolustuspoliittisessa selonteossa käsitellä, sanoo Tuomioja.

Puolustusministerin puheita seurataan eduskunnassa tarkkaan, koska hallitus valmistelee parhaillaan puolustuspoliittista selontekoa, jonka pitäisi tulla eduskunnan käsittelyyn loppusyksystä. Tuomioja kuuluu puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok.) ja kansanedustaja Seppo Kääriäisen (kesk.) kanssa selonteon seurantaryhmään. Kaikki tekstit, kun niitä syksyn mittaan valmistuu, kulkevat kolmikon kautta. Työ on luottamuksellista, mutta Ahvenanmaan asemasta Tuomioja voi sanoa, ettei se ole ollut millään tavalla esillä.

Salolainen: Liittyy Itämeren tilanteen huononemiseen

Ilkka Kanervan mukaan puolustusministeri Niinistö otti puheissaan kiinni toisen Niinistön, presidentti Sauli Niinistön lauselmasta, että se mikä on huonosti kiinni, sen kasakka ottaa.

– Siitä ajattelusta on tässä kysymys. Jos alue on kansainvälisellä sopimuksella todettu demilitarisoiduksi alueeksi, voi syntyä houkutus ottaa siitä kiinni, sanoo Kanerva.

Ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) ei usko, että mitään varsinaisia neuvotteluja on käynnissä.

– En ota kantaa puolustusministerin sotilasteknisiin arviointeihin. Ahvenanmaan asema on kansainvälisillä sopimuksilla määritelty, enkä tunne juriidiikkaa siitä, keiden kaikkien neuvottelut tarvitaan. Suomi ei yksin voi tälläistä tehdä, vaan ensi vaiheessa tarvitaan myös yhteisymmärrys Ruotsin kanssa. Mikäli hallituksella on vireillä jotain, aika pian saamme siitä kuulla, Vanhanen sanoo.

Hän lisää, että pitää ottaa huomioon sekin mahdollisuus, että kyseessä on puolustusministeri Niinistön ääneen ajattelu, jossa ei ole mitään taustalla.

– Mikäli asiassa on hallituksen tasolla valmistelua, silloin valtiojohto, ulkopoliittinen johto on tietoinen, koska asia edellyttää tasavallan presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan käsittelyä.

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajan Pertti Salolaisen (kok.) mielestä puolustusministerin puheet liittyvät Itämeren turvallisuuspoliittisen tilanteen yleiseen huononemiseen.

– Itämeren sotilaallinen tilanne on jännittynyt. Silloin Ahvenanmaan kysymystä tarkastellaan samalla tavoin kuten on tarkasteltu Gotlantia tai Iskander aseistuksen vientiä Kaliningradiin.

Salolainen muistuttaa, ettei Ahvenanmaan sotilaallisesta asemasta keskustella ensi kertaa.

– Jos Ahvenanmaalle tapahtuisi jokin hyökkäys, Suomella olisi velvollisuus puolustaa aluetta. Kyllä tämä keskustelu liittyy läheisesti Suomen ja Ruotsin turvallisuuspoliittiseen yhteistyöhön ja keskusteluun siitä.