1. yle.fi
  2. Uutiset

"Isisin vastainen suurhyökkäys etenee suunnitellusti"

Irakin armeija ja kurdijoukkojen kerrotaan saavuttaneen voittoja terroristijärjestö Isisin vastaisessa suuroperaatiossa Irakissa.

Ulkomaat
Miehistönkuljetusvaunuja, sotilaita seisoo vaunujen päällä.
Kurdien peshmerga-taistelijoita lähdössä tukikohdastaan Irakissa. Andrea Dicenzo / EPA

Isisin vastaisen operaation komentaja Talib Shaghati sanoi uutistoimisto AP:lle, että Isisin vastainen hyökkäys etenee suunnitelman mukaan.

Shaghatin mukaan jotkut Isisin taistelijat ovat pakenemassa Mosulista perheineen kohti Syyriaa. Suurhyökkäys Isisin ajamiseksi Mosulista alkoi aamulla Irakin armeijan ja Irakin kurdien peshmerga-taistelijoiden johdolla. Operaation odotetaan kestävän ainakin viikkoja.

Mosul on Isisin tärkein tukikohta Irakissa.

Shaghati kehui Yhdysvaltain johtaman koalition osuutta hyökkäyksessä. Hän ei kuitenkaan kertonut yksityiskohtia taistelujen kulusta.

Isis on tehnyt useita itsemurhaiskuja

Aiemmin maanantaina kerrottiin, että kurdijoukot ovat etenemässä hitaasti kohti Mosulia. Kurdit ovat vallanneet useita Isisin hallussa olleita kyliä, kertoi turkkilainen uutistoimisto Anatolia. Lähes kaikki siviilit ovat paenneet alueelta jo aiemmin.

Yhdysvaltain johtama koalitio on tehnyt useita ilmaiskuja alueella.

Irakin kurdialueella toimivan Rudaw-mediatalon mukaan Isis on hidastanut hyökkääjien etenemistä useilla itsemurhaiskuilla. Rudawin mukaan useita peshmergoja on kaatunut ja haavoittunut maanantain aikana.

Satojen tuhansien odotetaan lähtevän pakoon

YK arvioi, että suuri määrä hmisiä lähtee pakoon Mosulista viikon sisällä. Siviilien massapaon ennustetaan käynnistyvän viimeistään, kun hyökkäys etenee Mosulin kaupungin alueelle.

Kansainvälinen Punainen Risti arvioi, että operaation alkuviikkoina ainakin 200 000 ihmistä pakenee Mosulista. Joidenkin arvioiden mukaan pakenevien määrä voi nousta jopa miljoonaan.

Pitkään valmisteltu operaatio on suurin sotilasoperaatio Irakissa sen jälkeen, kun amerikkalaiset sotilaat poistuivat maasta vuonna 2011.

Isis valtasi Mosulin kaksi vuotta sitten. Kaupungissa on tiettävästi 4 000 – 8000 Isisin taistelijaa ja arviolta noin miljoona siviiliä.

Ranska isännöi Isis-kokousta ensi viikolla

Ranska järjestää Mosul-opraatioon osallistuvan kansainvälisen koalition kokouksen Pariisissa ensi viikolla, kertoo Ranskain ulkoministeriö.

Lokakuun 25. päivänä pidettävään kokoukseen osallistuvat puolustusministerit muun muassa Yhdysvalloista, Australiasta, Britanniasta ja Saksasta.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi