Hitlerin synnyinkoti puretaan palvonnan estämiseksi

Itävallan hallitus aikoo pakkolunastaa talon, jonka omistaja on toistuvasti kieltäytynyt kaupoista. Hitler asui talossa elämänsä ensimmäiset viikot.

natsi-Saksa
Kellertävä kivirakennus, jossa on kaari-ikkunat ja punainen katto.
Tässä talossa Hitlerin perhe asui muutamia viikkoja, ennen kuin poikavauva Adolf vanhempineen muutti toisaalla.Christian Bruna / EPA

Itävallan hallitus on päättänyt purkaa Adolf Hitlerin synnyinkodin, jotta se ei enää houkuttelisi uusnatseja muistomerkkinä ja pyhiinvaelluskohteena, kertoo itävaltalaislehti Die Presse (siirryt toiseen palveluun).

Braunau am Innin pikkukaupungissa sijaitsevasta talosta jätetään vain perustukset, sanoo sisäministeri Wolfgang Sobotka. Niille voitaisiin pystyttää esimerkiksi hallintorakennus tai hyväntekeväisyysjärjestön tiloja, Sobotka sanoo.

Hallitus aloitti aiemmin tänä vuonna oikeusprosessin saadakseen haltuunsa rakennuksen, jota nykyinen omistaja on toistuvasti kieltäytynyt myymästä. Hän ei myöskään ole suostunut tekemään muutoksia taloon.

Historiallista rakennusta ei voi purkaa noin vain

Sisäministeriö aikoo viedä pakkolunastuslain parlamentin hyväksyttäväksi vielä tämän vuoden aikana. Sen jälkeen tarvitaan toinen laki, joka sallii rakennushistoriallisista syistä suojellun rakennuksen purkamisen. Rakennus on peräisin 1600-luvulta.

Lakien säätämisen ennakoidaan onnistuvan helposti, sillä hallituspuolueiden lisäksi useimmat oppositiopuolueetkin lienevät niiden kannalla.

Purkamista ja uuden rakennuksen pystyttämistä suositteli hallituksen asettama työryhmä. Jos tontti jätettäisiin tyhjäksi, se voitaisiin tulkita yritykseksii kiistää osa Itävallan historiasta, sanoi ryhmä, johon kuului muun muassa historioitsijoita, Braunaun pormestari sekä Itävallan suurimman juutalaisjärjestön johtaja.

Talo on ehtinyt olla kirjasto, pankki, koulu ja hoitokoti

Hitler ei ehtinyt asua talossa kauan, sillä perhe muutti toisaalle jo vuonna 1889, vain muutamia viikkoja hänen syntymänsä jälkeen.

Hitlerin yksityissihteeri Martin Bormann osti talon vuonna 1938 tehdäkseen siitä Hitleriä kunnioittavan kulttuurikeskuksen. Sodan lopussa natsit yrittivät hävittää talon räjäyttämällä, mutta Yhdysvaltain joukot ehtivät väliin.

Kaksi kukkaseppelettä muistokiveä vasten.
Hitlerin synnynkodin edessä kivi muistuttaa natsivallan kauhuista: "Rauhalle, vapaudelle ja denmokratialle. Ei enää koskaan fasismia. Miljoonat kuolleet ovat varoitus. Christian Bruna / EPA

Alkuperäinen omistaja osti talon takaisin vuonna 1952. Seuraavina vuosikymmeninä rakennuksessa toimi kirjasto, koulu ja pankki, kunnes siitä tehtiin hoitokoti vammaisille. Tuo toiminta päättyi vuonna 2011, kun omistaja ei suostunut rakennuksen modernisointiin.

Talo on ollut siitä saakka tyhjänä, ja se on ehtinyt rapistua hyvin huonoon kuntoon. Itävallan sisäministeriö ja Braunaun kaupunki ovat silti maksaneet siitä 4 700 euron kuukausivuokraa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Yle