1. yle.fi
  2. Uutiset

Punaisen Ristin Kalle Löövi: Mosulista voi tulla uusi Aleppo

Pohjois-irakilaista miljoonakaupunkia Mosulia uhkaa täysimittainen sota. Avustusjärjestöjen huoli on syvä.

A-studio
SPR:n kansainvälisen toiminnan päällikkö Kalle Löövi.
Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi.Eljas Niskanen / Yle

Irakin pääministeri Haider al-Abadi ilmoitti maanantaina, että Irakin armeijan joukot ovat käynnistäneet maahyökkäyksen Mosulin kaupungin vapauttamiseksi (siirryt toiseen palveluun).

Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Kalle Löövi sanoo, että taistelun myötä Mosulista voi hyvinkin tulla uusi Aleppo.

– Mosulisssa on kuitenkin yli miljoona ihmistä ja jos he lähtevät liikkeelle se on paljon enemmän kuin Aleppo. Myöskin taistelut voivat olla sellaisia, että siviileihin kohdistetaan suoria hyökkäystoimia, oli se sitten kumpi puoli tahansa, perustelee Lööv.

Löövin mukaan Mosulissa tilannetta pahentaa se, että toimintaympäristö on sielllä hyvin vaarallinen.

– Taistelun osapuolet ovat kertoneet, että Mosulia on miinoitettu ja siellä on räjähtämättömiä räjähteitä. Tässä on sekä ilmaiskujen vaara että miinoitteet ja erilaiset räjähteet.

Mosul on Irakin toiseksi suurin kaupunki ja Isisin viimeinen merkittävä linnake maassa.

Uusi pakolaisaalto Mosulista?

Taistelu Mosulista uhkaa aloittaa uuden pakolaisaallon. Punainen Ristin päällimmäinen huoli on viimeaikaisissa konflikteissa ollut se, kuinka apu pääsee ihmisten luo.

– On saatava takuut siitä, että ihmisiä voidaan toisaalta evakuoida, viedä suojaan, toisaalta että heille saadaan apu paikan päälle. Me pyrimme saamaan jokaisen maa-alueen vallanpitäjän kanssa luvan siihen, että humanitääristä apua voidaan kuljettaa, sanoo Punaisen ristin Löövi.

ISIS on jo tähän mennessä aiheuttanut yli miljoonan ihmisen paon kurdialueille. Sodan yltymisen arvellaan ajavan vielä useita satoja tuhansia ihmisiä evakkotielle. Sodan jatkuessa Syyriassa auttajien resurssit ovat jälleen kerran kovilla.

Kansainvälinen Punainen Risti pelkää, että pakolaistilanne voi pahentua entisestään.

– Me olemme yhtä mieltä YK:n kanssa, että jos Mosulin taistelut saavat sellaisen muodon, että humanitäärisen oikeuden perussääntöjä ei kunnioiteta lainkaan, niin ei ihmisillä ole muuta mahdollisuutta kuin lähteä henkensä kaupalla sieltä pois, arvioi Löövi.

Lue seuraavaksi