Iisalmen Naistentalon tulipalosta tuomittiin sakkoja

Käräjäoikeus tuomitsi Iisalmen Naistentalon tulipalon aiheuttaneen maalausyhtiön työturvallisuusrikkomuksesta.

Iisalmi
Paloauto naistentalon edustalla
Iisalmen Naistentalossa syttyi tulipalo 1. heinäkuuta 2015, kun talossa oltiin tekemässä julkisivuremonttia.Kalevi Pitkäkangas / Yle

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi maanantaina Iisalmen Naistentaloa remontoineen rakennusfirman työnjohtajan sakkorangaistukseen paloturvallisuussuunnitelman laiminlyönnistä.

Iisalmen Naistentalo vaurioitui pahoin tulipalossa heinäkuussa 2015. Palo sai alkunsa kuumailmapuhaltimesta, jolla poistettiin talon seinästä vanhaa maalia.

Käräjäoikeus tuomitsi rakennusfirman työnjohtajan työturvallisuusrikkomuksesta, koska hän ei ollut laatinut työstä kirjallista paloturvallisuussuunnitelmaa.

Vastaava työnjohtaja vetosi käräjillä siihen, että hän oli arvioinut työkohteen vaarat ja katsonut, ettei kirjallista paloturvallisuussuunnitelmaa tarvita. Hän sanoi myös, että työntekijät olivat kokeneita ja ammattitaitoisia eikä mikään suunnitelma olisi estänyt tulipaloa.

Oikeus kuitenkin katsoi, että vanhan puurakennuksen maalinpoisto lämmittämällä olisi vaatinut kirjallisen paloturvallisuussuunnitelman laatimisen.

Paloturvallisuussuunnitelman laiminlyönnin merkitys oli työntekijöiden ja muiden työmaalla olleiden henkilöiden turvallisuuden kannalta vähäinen, minkä vuoksi se tuli rangaistavaksi työturvallisuusrikoksen sijasta työturvallisuusrikkomuksena.

Oikeus tuomitsi vastaavan mestarin kymmeneen päiväsakkoon, josta hänelle tulee maksettavaa 450 euroa. Lisäksi oikeus tuomitsi rakennusfirman menettämään 100 euroa valtiolle suunnitelman tekemättä jättämisestä aiheutuneesta hyödystä.

Vakuutusyhtiö on korvannut tulipalosta aiheutuneet vahingot ja aikoo vaatia rakennusfimaa maksamaan ne vakuutusyhtiölle. Vakuutusyhtiön korvausvaatimuksia ei kuitenkaan käsitelty tässä oikeudenkäynnissä.

Juttua muokattu 18.10.2016 kello 09:37 Aluehallintoviraston tiedotteen pohjalta.