Yliopistojen pääomitus vain laastaria suurten leikkausten paikkaamisessa

Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla uutinen yliopistoille kaavaillusta pääomituksesta ei saa aikaan hurraa huutoja. Käytännön apua pääomatuloista ei juurikaan tule.

korkeakoulut
Juha-Matti Saksa
Tommi Parkkinen/Yle

Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla on otettu hallituksen esitykset yliopistojen pääomittamisesta vastaan ristiriitaisin tuntein.

Yliopiston rehtorin Juha-Matti Saksan mielestä esitys on positiivinen signaali Suomen hallitukselta, mutta suunniteltu pääomitus ei kuitenkaan tuo yliopistoille kaivattua helpotusta.

– Pelkkä pääomittaminen ei tuota tai lisää laadukkaampaa tutkimusta ja koulutusta ainakaan lyhyellä aikavälillä, Saksa sanoo.

Pääomituksen kautta yliopisto voisi käyttää toimintaansa vain pääoman tuottoja, jolloin summat jäisivät hyvin pieniksi. Pääomatuotoista ei olisi myöskään apua lyhyellä aikavälillä, eikä se paikkaisi jo tehtyjä leikkauksia.

Pääomitukselle on olemassa vaihtoehtoja

Saksalla olisi parempiakin vaihtoehtoja tarjolla hallituksen harkittavaksi.

– Yksi harkitsemisen arvoinen vaihtoehto voisi olla pääomittaminen rahastomuotoon eli sekä rahastopääomaa että sen tuottoja voisi käyttää laatua parantaviin toimiin. Se antaisi sitä joustoa, mitä me tarvitsemme jokapäiväisessä yliopistojen pyörittämisessä, Juha-Matti Saksa sanoo.

Saksan mukaan toinen vaihtoehto olisi unohtaa pääomittaminen ja jakaa kyseinen summa yliopistoille perusrahoituksena joko yhtenä tai useampana vuotena. Tämän vaihtoehdon toteutumista Saksa tosin epäilee vahvasti itsekin.