Entinen Moskovan suurlähettiläs Himanen: Venäjä uhittelee, muttei halua suurvaltojen välistä konfliktia

Moskovan suurlähettiläänä toiminut Hannu Himanen kuvailee Venäjän toimia Syyriassa piittaamattomiksi ja julkeiksi.

Ulkomaat
Hannu Himanen
Syyrian hallituksen ja Venäjän sotakoneet ovat viime aikoina tehneet rajuja ilmaiskuja kapinallisten ja jihadistien asemiin piiritetyssä Itä-Aleppossa. Venäjän toimia Syyriassa arvioi aamu-tv:ssä ulkoministeriön johtava asiantuntija ja entinen Moskovan suurlähettiläs Hannu Himanen.

Ulkoministeriön johtava asiantuntija, entinen Moskovan suurlähettiläs Hannu Himanen pitää Yhdysvaltain ja Venäjän heikossa tilassa olevia suhteita erityisen huolestuttavana asiana.

– Näin huonossa tilanteessa ei olla oltu sitten 1980-luvun, Himanen viittasi Ylen aamu-tv:ssä venäläisarvioihin.

Himanen ei kuitenkaan usko heikkojen suhteiden johtavan Venäjän ja Yhdysvaltain suoraan yhteenottoon.

– Sotilaallinen logiikka on päällimmäinen tapa katsoa asiaa. Venäjä uhittelee, muttei halua suurvaltojen välistä konfliktia. Yhdysvallat puolestaan valmistautuu presidentinvaaleihin, Himanen muistuttaa.

Himanen ei halua vertailla, ollaanko nyt uudessa kylmässä sodassa vai ei.

– Samoja merkkejä on, käytetään voimakkaita vaikuttamisen keinoja, jotka eivät ole sotilaallisia, hän viittaa talouspakotteisiin.

"Kriisit tarjoavat muutoksen mahdollisuuden"

Hannu Himanen kuvailee, että Venäjän johdolla on vahva käsitys siitä, miten maailman asioiden pitäisi olla.

– Venäjä haluaa muuttaa kansainvälisten suhteiden pelisäännöt. Suuret kriisit tarjoavat mahdollisuuden muutokseen, Himanen sanoo.

Isoissa humanitaarisissa kriiseissä, kuten nyt Syyriassa, Venäjä osoittaa piittaamattomuutta ihmisoikeuksia ja kansainvälisiä humanitaarisia oikeuksia kohtaan, Himanen muistuttaa.

– Tällaista toimijaa vastaan on vaikea toimia. Venäjän toiminta tuntuu piittaamattomalta ja julkealta, Himanen luonnehtii.

YK toimii vaikeissa oloissa ja heikoin tuloksin. Tätä selittää se, että osa YK:n turvallisuusneuvoston pysyvistä jäsenistä, kuten Venäjä, ei hyväksy päätöslauselmia, joita luonnoksina esitetään. Ei ole olemassa yksinkertaista vastausta, mitä tehdä toisin.

– Ongelmat kiertyvät Venäjän ympärille. Venäjä ei ole yhteistyöhaluinen, elokuussa suurlähettilään tehtävän jättänyt Himanen kuvailee.