Halpa-Halli ei halua tinkiä arvoistaan – sunnuntaikauppa uhkaa lopettaa myymälän Kuopiossa

Halpa-Halli käynnistää yt-neuvottelut, joiden seurauksena kauppakeskus Matkuksen myymälä Kuopiossa lopetetaan ehkä kokonaan. Myös Pohjanmaan Vöyrin liikettä uhkaa sulkeminen.

Kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen
Kuvassa Kaustisen myymälä.
Raila Paavola / YLE

Tavarataloketju Halpa-Halli pitää myymälöidensä ovet sinnikkäästi kiinni sunnuntaisin, vaikka asiakkaat käyvät kaupassa yhä enemmän viikonloppuisin ja juuri sunnuntaisin.

Erityisesti tämä näkyy Halpa-Hallin toimitusjohtajan Janne Ylisen mukaan kauppakeskuksissa.

– Kauppakeskuksen tärkeimpänä päivänä sunnuntaina myymälässämme ovet ovat kiinni. Se ei ole hyvä asia meidän, eikä kauppakeskuksen kannalta.

Tästä syystä Halpa-Halli aloittaa marraskuussa yt-neuvottelut Kuopiossa, Matkuksen kauppakeskuksen myymälässä. Yritys harkitsee koko myymälän lopettamista ja uuden kauppapaikan etsimistä muualta Suur-Kuopion alueelta. Myymälässä on 30 työntekijää.

Halpa-Hallilla on myymälä kauppakeskuksessa myös Kempeleessä.

Sunnuntait tarkassa seurannassa

Keväästä saakka Halpa-Hallit ovat olleet avoinna myös arkipyhisin. Yritys ei ole taipunut sunnuntai-aukioloon kristillisten ja perhekeskeisten arvojen vuoksi. Yksi varma vapaapäivä viikossa on haluttu pitää itsestäänselvyytenä, kun merkittävä osa työvoimasta on perheellisiä.

Kuluttajakäyttäytyminen on muuttunut, ja ihmiset käyttävät kaupassa käymiseen aikaa silloin, kun heillä on aikaa.

Janne Ylinen

Joutuuko Halpa-Halli jossakin vaiheessa kuitenkin luopumaan näistä työntekijöiden sunnuntaivapaista? Toimitusjohtaja Janne Ylinen toivoo, ettei näin tapahtuisi. Hän kuitenkin toteaa, että tilannetta pitää seurata ja kuluttajan ääntä kuunnella tarkasti.

– Se täytyy myöntää, että kuluttajakäyttäytyminen on muuttunut, ja ihmiset käyttävät kaupassa käymiseen aikaa silloin, kun heillä on aikaa.

Myös Vöyrillä yt-neuvottelut

Ketju aloittaa marraskuussa yt-neuvottelut myös Pohjanmaalla Vöyrillä, missä liiketilat ovat käyneet pieniksi, eikä isommalle liikkeelle riittäisi ketjun laskelmien mukaan asiakkaita.

Suunnitelmissa on yli 40 vuotta toimineen Vöyrin myymälän sulkeminen. Työntekijöitä on 15.