Oululaiset saivat palkinnon selkokielisyydestä: suomensivat virkamiesten kapulakielen

Virkakieli selkeytettiin niin oivallisesti, että Kotimaisten kielten keskus myönsi kahdelle Oulun kaupungin työntekijälle selväsanaisuuspalkinnon. Kielellä on merkitystä erityisesti ikäihmisille.

Kotimaa
johtaja kädet neuvottelu sopimus mies nainen paperi kokous päätös
"Päätöstekstien kielellinen selkeys ja sisällöllinen ymmärrettävyys ovat parantuneet huikeasti."Yle

Kotimaisten kielten tutkimuskeskus järjesti virkakielikampanjan. Oulun kaupungin tiedottaja Lea Ansamaa ja sosiaalityöntekijä Sini Sivonen paneutuivat omaishoidon tuen päätösteksteihin ja muokkasivat niitä selkeämmiksi.

Työ poiki kaksikolle tiistaina Vuoden selväsanainen –palkinnon. Ehdolla palkittaviksi olivat oululaisten lisäksi Liikennevirasto, Kolarin kunnanjohtaja Antti Määttä ja sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg. Voitto tuli Ansamaalle ja Sivoselle täytenä yllätyksenä.

– Meillä oli tunne, että olemme vain pieni kaksikko pohjoisesta ja epäilimme kuinka meidän pieni projekti voi pärjätä näin kovien kilpailijoiden keskellä, Lea Ansamaa sanoo.

Kielellinen selkeys ja ymmärrettävyys paranivat

Vuoden selväsanainen 2016 -palkinnon perusteluissaan Kotimaisten kielten keskus sanoo, että Oulussa kieli selkeytettiin luovalla tavalla.

Mukaan kytkettiin erilaisia yhteistyö- ja vuorovaikutusmuotoja. Kuntalaiset pääsivät esimerkiksi kommentoimaan tekstejä ja antamaan niistä palautetta.

Meillä oli tunne, että olemme vain pieni kaksikko pohjoisesta.

Lea Ansamaa

– Tiedottaja Lea Ansamaan ja sosiaalityöntekijä Sini Sivosen toteuttamassa hankkeessa lopputulos näyttää erinomaiselta. Päätöstekstien kielellinen selkeys ja sisällöllinen ymmärrettävyys ovat parantuneet huikeasti. Tämä saavutus on erityisen arvokas omaishoidontuen päätöksissä, sillä niitä vastaanottavat henkilöt ovat usein ikäihmisiä. Päätösteksteihin on lisäksi onnistuttu luomaan ihmisläheinen sävy, kertoo erityisasiantuntija Aino Piehl Kotimaisten kielten keskuksesta.

Mallia myös muille

Keskuksen mukaan hanke, sen toteuttamistapa ja lopputulos ovat lisänneet luottamusta Oulun kaupungin toimintaan ja madaltaneet kynnystä asiointiin sen kanssa.

– Toivon, että tämä hanke innostaa myös muita viranomaisia kehittämään virkakieltään ja viestintäänsä, sanoo Aino Piehl.

Lea Ansamaa arvioi, että omaishoidontuen päätösteksteihin luotuja pohjia voitaisiin hyödyntää myös muualla.

– Niitä malleja, joita me teimme, voitaisiin hyödyntää myös muissa nimenomaan kuntalaisille menevissä päätöksissä.

Vuoden selväsanainen -palkinto jaetaan tästä vuodesta alkaen joka toinen vuosi hyvän virkakielen ja joka toinen vuosi selkokielen edistäjälle. Selkokeskus on myöntänyt vuodesta 1996 Vuoden selväsanainen -palkinnon tahoille, jotka ovat edistäneet viestintää erityisryhmille.

Lisätty palkittujen kommentit 18.10.2016 klo 13:56