Hyppää sisältöön

Rauhoitettuja hanhia ammuttu joella säkkipimeässä valonheittimien loisteessa?

Kontiolahtelaisen kylän ranta-asukkaat epäilevät, että Pielisjoella on harrastettu tänä syksynä harvinaisen pimeätä vesilinnustusta.

Asukas kertoo, että metsästäjät ovat ampuneet pilkkopimeässä hanhia joen vastarannalta sen jälkeen, kun he ovat sytyttäneet isot valonheittimet. Kuva: Jouki Väinämö / Yle

Pielisjoella, Joensuun ja Kontiolahden rajoilla, epäillään harjoitetun hämärää ja laitonta vesilintujen metsästystä tänä syksynä.

Länsirannalla sijaitsevan Kupluskylän asukkaat kertovat, että metsästyskieltoalueella on ammuttu tänä syksynä säkkipimeässä valonheittimien loisteessa. Rantatontilla asuva Hilppa Kukkonen sanoo, että metsästäjät ovat ampuneet rauhoitettuja hanhia.

Viimeisin tapaus sattui Kaunisniemen ja Kulhonselän kohdalla lokakuun puolivälissä.

"Hanhia ei saa ampua!"

Hilppa Kukkonen kertoo, että kello oli lyönyt jo 20. Ensin tulivat valot ja haulikkojen pamausten lisäksi illan pimeydessä kajahti kiväärin laukaus. 

– Oli aivan pilkkopimmeetä. Ja ykskaks laitettiin valoja tuonne rantaan. Ja sieltä lähtivät kaverit ampumaan metsähanhia. Niitä oli siinä iso parvi levähtämässä.

Mistä sinä tiedot, että ne olivat metsähanhia?

– Minä tunnistan äänestä. Metsähanhi on paljon hiljaisempi lintu kuin valkoposkihanhi.

Hilppa Kukkonen ilmoitti metsästäjille, että he ovat luvattomalla asialla.

– Huusin, että hanhia ei saa ampua. Hanhet sitten säikähti ja ne tuli tähän meidän rantaan turvaan. Ilmoitin metsästäjille, että minä olen soittanut poliisit.

"Saapi henkeä ja terveyttä pelätä"

Hilppa Kukkonen kertoo, että sorsat ovat kadonneet tyystin heidän kohdaltaan. Hän on nähnyt tänä kesänä joella vain kolme sorsaa. 

Kukkosen lisäksi muutkin asukkaat ovat kyselleet ja huudelleet outojen metsämiesten perään. Poliisille on tehty hämärästä metsästyksestä kaksi ilmoitusta.

– Tätä on jatkunut jo useampana vuotena, kun täällä ei ole minkään näköistä valvontaa.

Hilppa Kukkosen mielestä Pielisjoki pitäisi rahoittaa asutuksen kohdilta kokonaan vesilintujahdilta.

– Metsästyskielto koska tämä on kuin villistä lännestä. Tässä saapi henkeä ja terveyttä pelätä, kun kiväärien kanssa tullaan tänne paukuttamaan.

Joensuun keskustasta on matkaa Kupluskylään noin kahdeksan kilometriä. Pielisjoen länsirantaa kulkevan Jokirannantien varrella on nykyisin runsaasti asutusta. Asutusta on myös Kulhon puoleisella rannalla.  

Kontolla useampikin synti?

Mikäli asukkaiden epäillyt pitävät paikkansa, Pielisjoella on käyty jahtia, jossa on tehty jopa puolenkymmentä metsästysrikosta.

Silloin kun metsästäjät ampuivat Kukkosten talon vastarannalla, matkaa asutukseen oli enemmän kuin lain vaatima minimi eli 150 metriä.

Metsästyksen eettisiin ohjeisiin kuitenkin kuuluu välttää metsästystä turhan lähellä taloja ja mökkejä. Ja jos metsästäjä jysäyttää vesilintujahdissa kiväärillä asutuksen läheisyydessä, on se vaarallista. 

Havaintojen mukaan metsästäjät ampuivat rannalta, missä vesilinnustus ei ole sallittua.

Säkkipimeässä ei saa ampua. Oletettavasti riistaa ei voi tunnistaa silloin, kun metsästäjä ei näe mitään.

Keinotekoisten valonlähteiden kuten valonheittimien käyttö on yksiselitteisesti kielletty metsästyksessä.

Jos Pielisjoella on ammuttu metsähanhia, se on myös rikos, koska metsähanhi on rauhoitettu. Rauhoitettuja ovat myös Kulhonselällä tänä syksynä valtavina parvina levähtäneet valkoposkihanhet.

.
.